Evoluția stilului vestimentar este uneori nedreaptă. Haine fantastice dispar în negura timpului lăsând locuri goale în garderoba unui bărbat. O astfel de nedreptate este dispariția blazerului din garderoba noastră. Blazerul clasic (despre care voi vorbi în acest articol) este un sacou bleumarin la două rânduri de nasturi metalici (de cele mai multe ori aurii). Definiția a fost extinsă treptat, incluzând și sacoul la un singur rând de nasturi (desigur, tot metalici), care este preferatul meu. Mai departe, se produce o ruptură: peste ocean, definiția se extinde tot mai mult, intrând pe terenul sacoului sport. În prezent, americanii numesc blazer tot ce nu e sacou de costum; are sau nu nasturi metalici, este sau nu bleumarin, contează prea puțin. În Europa însă, tradițiile sunt încă apreciate, iar blazerul își are locul lui (cel puțin în dicționar).
Blazerul este una dintre multiplele influențe pe care uniformele militare le-au avut asupra hainelor civile. Acest tip de sacou a fost preluat de la marina Britanică, devenind un articol vestimentar clasic. Până astăzi, când popularitatea lui a scăzut.
Înțeleg că fiecare are motivele lui pentru a nu purta un sacou care, trebuie să recunosc, poate părea ostentativ prin nasturii metalici. Însă tocmai acești nasturi dau tot farmecul blazerului. Unul dintre cele mai nostime motive pentru a nu purta un blazer mi-a fost transmis chiar de către mama mea: „asta e uniformă de impiegat, măi mamă!”. Părinții mei au lucrat în CFR aproape toată viața, iar ei știu că un bărbat cu sacou bleumarin și nasturi aurii are mereu în mână un ciocănel cu coada lungă cu care verifică roțile trenului în stație. E un punct de vedere!
Dacă te hotărăști să încerci acest element vestimentar și nu dorești să fii considerat un impiegat de mișcare, te sfătuiesc să fii foarte atent la croiala blazerului. Aici, poate mai mult decât la sacoul sport sau la sacoul de costum, croiala imperfectă poate arunca întreaga ținută în derizoriu.
Dacă nasturii aurii (preferații mei) ți se par prea mult, ai și alte opțiuni: cei argintii sau, și mai puțin evidenți, cei de alamă. Însă eu te sfătuiesc să bei paharul până la capăt și să alegi auriul.
Unde găsești acest articol în comerț? Îl văd foarte rar și nu cu cele mai fericite croieli și materiale. Ai mai multe șanse într-un magazin second hand, însă cu o vizită obligatorie la croitor pentru a-l aduce la standardele actuale (în general sunt foarte largi). Poți face însă ca mine: cumpără un sacou bleumarin sau “sacrifică” unul deja existent în garderoba ta și schimbă-i nasturii.
Ținute
Îl poți combina cu nenumărate articole vestimentare. Iată câteva exemple:
Mi-ar plăcea să știu că am convins măcar pe unul dintre cititorii mei să poarte acest articol vestimentar minunat.
2 comentarii
Andu
Salut, Vio. Am observar ca blazerul la un rand are 3 nasturi dar se aseaza frumos, ca si cum ar avea 2 si as vrea sa stiu daca e croit special ca sa stea asa si daca se poate ajusta reverul la croitor asa incat nasturele de sus sa fie ascuns in interiorul reverului. Mersi mult si iti urez un Paste fericit!
Vio
Salut Andu,
Foarte bun spiritul de observație! Blazer-ul din fotografii a fost construit așa; dispunerea nasturilor în acest fel se numește, în engleză, „3 roll 2”. Deși sunt înalt, nu îmi plac sacourile cu 3 nasturi decât dacă au acest detaliu. Nu știu dacă un sacou obișnuit poate fi modificat, însă eu cred că da; voi afla cu certitudine în curând pentru că am un astfel de sacou de modificat la croitor.