Cum să alegi o cămașă

Indiferent de stilul tău de viață și de preferințele în materie de stil, trebuie să ai cel puțin o cămașă în garderobă. Vreau să te învăț în acest articol cum să alegi o cămașă astfel încât să te avantajeze și, mai ales, să o porți cu plăcere de fiecare dată.

Voi trece în revistă principalele repere pe care trebuie să le iei în considerare și, cu ajutorul câtorva fotografii ilustrative, te voi ghida în alegerea unei cămăși.

Ce trebuie să știi din start este că o cămașă, spre diferență de un sacou sau de o pereche de pantaloni, nu are o rezervă de material din care să poți ajusta. De aceea, singurul lucru pe care îl poți obține la croitor este o strâmtare în talie și, poate, o scurtare a mânecilor.

În plus, orice cămașă are un orizont de timp limitat: purtată des și spălată la fel de des, o cămașă nu va rămâne prea mult în garderoba ta. Vei avea nevoie de multe cămăși de-a lungul timpului și, dacă îți formezi obiceiul de a le ajusta de fiecare dată, vei ajunge curând la concluzia că pierzi prea mult timp și bani. Dacă are nevoie de prea multe ajustări, mai caută; oferta este variată și poate vei găsi ceva care să-ți vină bine din prima.

Ca să fii sigur că alegi ce trebuie, am conceput acest ghid. Încep cu partea cea mai importantă:

Umeri cămașă

În mod ideal, umerii unei cămăși ar trebui să se termine acolo unde umărul și brațul formează un unghi drept; cam așa:

umeri cămașă perfectă

Problema cămășilor din comerț este că umerii sunt de cele mai multe ori prea lați. Problema este cu atât mai gravă la numerele mari. Nu știu de ce producătorii consideră că dacă cineva se îngrașă cu 20 de kilograme și crește cu două numere la cămașă, automat și umerii se vor lăți cu vreo 3 centimetri pe fiecare parte. Văd foarte des această imagine pe stradă și nu-mi place:

umeri cămașă prea lați

Desigur, există și reversul medaliei: acum, când moda dictează haine cât mai strâmte, unii producători au început să modifice agresiv și umerii cămășilor. O cămașă care „urcă” atât de mult pe umerii tăi e de evitat:

umeri cămașă îngusti

Dacă probezi o astfel de cămașă, cere un număr mai mare. Nu te avantajează pentru că îți „taie” din umeri.

Gulerul cămășii

Am să dezbat într-un articol viitor importanța gulerului unei cămăși. Am fost mereu surprins de diferența pe care o poate face un guler mai lung / înalt / scurt cu câțiva milimetri. Gulerul este partea cea mai apropiată de față și merită o atenție deosebită. Pentru moment mă limitez doar la câteva sfaturi legate de lărgimea gulerului. Greșeala cea mai frecventă este să alegi un guler prea larg. Dacă se vede un spațiu între gât și guler atunci când ai nasturele de sus închis, atunci este prea larg:

guler prea larg

În mod normal, gulerul ar trebui să fie cât mai aproape de piele, însă fără a ne deranja. Încearcă să stai 30 de secunde cu cămașa închisă și vezi dacă te jenează. Dacă da, alege un număr mai mare.

Tot referitor la guler: dacă nu ai obiceiul de a purta cravată și, ca atare, nu vei închide niciodată nasturele de sus, încearcă totuși să iei un guler care ți se potrivește. Chiar dacă e mereu desfăcut, gulerul va arăta mai bine dacă este proporțional cu gâtul tău.

Lungime cămașă

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce nu-ți stă cămașa în pantaloni și de ce trebuie să o ajustezi de fiecare dată când te ridici de la birou, răspunsul, în majoritatea cazurilor, este: pentru că e prea scurtă. O cămașă ar trebui să se termine la 2 – 3 palme mai jos de curea. Și ar fi bine ca partea din spate să fie puțin mai lungă decât cea din față.

lungime cămașă

E o întreagă discuție aici dar, în cazul în care ai cumpărat mereu cămăși din România, ai avut mereu de ales între numerotarea S, M, L sau cea cu 39, 40, 41. Ceea ce (probabil) nu știi e că sunt destul de multe magazine în străinătate specializate în vânzarea cămășilor care oferă atât un număr pentru guler (pentru că mărimea 41, de exemplu, la cămașă asta înseamnă: lărgimea gulerului), cât și pentru lungimea mânecii / cămășii.

Eu sunt înalt și slab, iar această „descoperire” a fost un pas important în relația mea cu cămășile: de la evitare, am ajuns să prefer să port cămăși în locul tricourilor. Îți recomand să verifici oferta următoarelor magazine: TM Lewin, Charles Tyrwhitt, Howes and Curtis, Harvie and Hudson. Toate livrează și în România; sunt mai scumpe decât ce găsești în magazinele populare din România, însă opțiunile de mărimi și stofele mai bune pe mine m-au convins. Rar mai cumpăr cămăși care au S, M sau L pe etichetă pentru că foarte rar îmi vin bine aceste cămăși.

Mâneca cămășii

Mâneca respectă, în mare, aceleași recomandări de mai sus. Alege o cămașă ale cărei mâneci să se termine la încheietura mâinii:

lungime cămașă corectă
mânecă prea scurtă / lungă

Mâneca nu trebuie să fie prea largă, însă nu trebuie nici să te strângă. Încearcă să îndoi mâna pentru că doar așa îți poți da seama dacă mâneca este prea strâmtă:

mânecă prea strâmtă

O mânecă prea lungă poate fi scurtată, dar e de preferat să ții cont de ce am spus mai sus: cumpără de la mărci care oferă și o măsură pentru lungime. Acea măsură se referă atât la corpul cămășii, cât și la mânecă.

Piept și talie cămașă

Înțeleg noul curent „slim fit”, însă încearcă să nu exagerezi: alege o cămașă care să nu formeze „X”-uri în jurul nasturilor sau dungi orizontale pentru că acestea sunt semne clare că e prea strâmtă. Un exemplu de cămașă prea strâmtă este cel de mai jos:

cămașă prea strâmtă

Apropo de strâmt: bumbacul (pentru că majoritatea cămășilor sunt făcute din bumbac) nu este elastic (spre diferență de lână, de exemplu). Ține cont de acest aspect și alege o cămașă care să nu te stânjenească atunci când stai jos sau după un prânz mai copios.

Singura parte care are sens să fie modificată la o cămașă este talia, și asta doar prin strâmtoare. Se pot aplica pense sau poate fi strâmtată pe cusătură. În mod ideal, ar trebui să arate cam așa:

cămașă bărbați perfectă

Subraț cămașă

Un detaliu ignorat de cele mai multe ori: subrațului unei cămăși trebuie să fie un pic mai sus pentru a nu te stânjeni în mișcări. Nu e nimic mai deranjant pe lume decât să fii îmbrăcat într-o cămașă slim fit și cu subrațul foarte jos în timp ce aranjezi ceva pe un raft superior.

Am tratat acest aspect în articolul de aici (deși era vorba despre sacou, se aplică aceleași reguli și la cămașă).

Concluzie

Încearcă diferite cămăși din cât mai multe surse. Vei observa că sunt variații destul de mari uneori între două cămăși cu același număr, dar cumpărate din magazine diferite. Însă asta e în avantajul tău: ai mai multe șanse să găsești ceva care să ți se potrivească pentru că, de multe ori, o diferență de jumătate de centimetru poate schimba mult în bine modul în care îți vine o cămașă.

Te-ar putea interesa:

Cămașa pe dinafară

Vârsta este foarte importantă atunci când vine vorba de haine. În primul rând pentru că…

Cum să te îmbraci ca mire

Un gând scurt, de început: miresele cheltuie de multe ori câteva mii de lei pentru…

Cămăși care nu se calcă (non iron)

Cel mai des le vei găsi în comerț sub denumirea din limba engleză: „non iron”…

Lasă primul comentariu

Ce este RFID?
În acest moment, aproape toate cardurile bancare au funcția RFID (prescurtarea de la radio frequency identification).

Această tehnologie este cea care permite plățile contactless.

Cardul conține un chip RFID care transmite constant, pe distanțe foarte scurte, informațiile personale necesare finalizării tranzacțiilor la un terminal POS.

Cu toate că funcția este extrem de utilă în facilitarea plăților, există teama că această tehnologie ne poate expune unor riscuri suplimentare: că persoane rău intenționate pot accesa aceste informații cu un dispozitiv extern.

Deși un astfel de furt este puțin probabil, un portofel cu funcția de blocare RFID ne poate oferi o siguranță suplimentară. Buzunarele portofelului sunt căptușite cu un material special care blochează transmiterea acestor informații.