Mai sunt aproximativ două săptămâni până la o nouă ediție Pitti Uomo. Acest târg, organizat de zeci de ani în Florența, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate modei masculine (dacă nu chiar cel mai important). Are loc de două ori pe an, în ianuarie și în iunie, și reunește producători și cumpărători din toate colțurile lumii.
De câțiva ani, odată cu interesul tot mai crescut al bărbaților pentru haine, Pitti a devenit mai mult decât un târg: a devenit o prezentare de modă în toată regula. Înăuntru se ține în continuare târgul; afară, însă, se dezlănțuie o lume aparte, aparent fără nicio legătură cu târgul. Mii de bărbați, îmbrăcați cu tot ce au ei mai bun prin casă, încearcă, disperați, să „agațe” privirea unuia dintre numeroșii fotografi prezenți la eveniment. Fotografiile cu personaje tot mai ciudate sunt preluate și răspândite în mediul online cu eticheta: „bărbați care debordează de stil personal, care nu se tem de culoare”. Complimentele curg, toți sunt fericiți și, după 6 luni, repetă figura.
Aceste așa zise „surse de inspirație” fac atât un bine, cât și un rău târgului: desigur că publicitatea contează. Această atenție suplimentară acordată târgului aduce suficientă expunere evenimentului. Dar sunt și acei producători care își expun marfa de foarte bună calitate la târg și care nu se vor putea bucura niciodată de această publicitate. Asta pentru că foarte puțini fotojurnaliști se aventurează în incinta târgului, limitându-se doar la grămada pestriță de afară.
Un punct negativ al publicității excesive din ultimii ani pentru acest eveniment este asocierea pe care o vor face mulți neofiți: că ceea ce se petrece acolo reprezintă „crema” stilului masculin, sau că acel teatru absurd reprezintă „bărbatul modern, care și-a găsit stilul personal, bla, bla, bla”.
Bărbații de la Pitti Uomo
Adevărul este că la Pitti Uomo sunt foarte mulți bărbați eleganți; dar toți acești domni sunt amestecați cu clovni. O parte domni eleganți la 10 părți clovni; chiar în condițiile acestei diluări extreme, Pitti Uomo rămâne evenimentul cu cei mai mulți bărbați eleganți pe m2 din lume. Rămâne doar să educăm fotografii aceia cabotini astfel încât să-i poată recunoaște. Pornesc eu cu un exemplu: dacă te-ai interesat vag de subiect, probabil ai auzit de Nick Wooster sau de Angelo Flaccavento. Aceștia sunt prezenți la toate edițiile Pitti Uomo și apar în sute de fotografii:
Simon Crompton (de care nu au auzit la fel de mulți) este prezent, de asemenea, la majoritatea edițiilor. Dintr-un motiv care îmi scapă, nu este la fel de vizibil precum clovnii de mai sus:
Sursa imaginilor: permanentstyle.co.uk
Evenimentele de la târg
După defilările de peste zi, majoritatea site-urilor umplu paginile de Instagram cu petrecerile anoste organizate seara în diferite locații, prilej de pizza, cappuccino și „networking”. Dar evenimente importante sunt lăsate aproape complet pe dinafară; ca de exemplu: întâlnirea din ianuarie a unora dintre cei mai importanți producători de pantofi. Știai că și România a fost reprezentată acolo? Știai că, la Brașov, la Saint Crispin’s, se fac unii dintre cei mai buni pantofi din Europa?
Eu sunt unul dintre cei optimiști în ceea ce privește viitorul acestui eveniment. Consider că, treptat, cei care doresc doar atenție fie vor dispărea, fie vor învăța să se îmbrace. Trebuie, însă, ajutați de noi toți: haideți să-i ignorăm, pe ei și tot circul pe care îl fac la Pitti Uomo, și să redescoperim târgul din interior.