Te-ar putea interesa:
Prima pagină / Garderoba / Second hand

Second hand

Ai nevoie de trei lucruri pentru a avea haine de calitate: bani, timp și noroc; cu cât înghesui mai multe “unități” din fiecare, cu atât cresc șansele de a avea o garderobă de calitate. Însă banii, timpul și norocul doar facilitează găsirea hainelor; dacă nu ai bunul gust și cunoștințele necesare pentru a recunoaște calitatea acelui produs, atunci tot efortul e degeaba.

Și dacă îmi lipsește una dintre componente?

Păi, bănuind că te referi la bani, nu-i nicio problemă: compensezi cu mai mult timp și, poate, mai mult noroc. Unde să cauți? Recomandarea mea: încearcă magazinele second hand. Ca să continui ideea de la început, magazinele second hand sunt cele care consumă cei mai puțini bani din bugetul alocat hainelor, dar consumă cel mai mult timp. Desigur: poți avea noroc și poți găsi repede lucruri extraordinare, însă te asigur că, pe termen lung, răbdarea este mai mult decât necesară. Dacă ești dispus să investești multe ore în căutarea de haine, te asigur că rezultatul va fi unul pe măsură: haine de o calitate net superioară celor din marile magazine, suficient de ieftine încât, de cele mai multe ori, manopera la croitorie să fie mai mare decât costul de achiziție.

Dacă gândul de a intra în astfel de magazine te deranjează, te înțeleg; acest articol nu încearcă să convingă pe nimeni. Însă, în cazul în care treci peste reticențe și te hotărăști să încerci această modalitate de cumpărături, îți prezint mai jos câteva sfaturi și clarificări.

Cine vine în aceste magazine?

Vei întâlni cele mai diverse categorii, unii împinși de pasiune, alții de nevoie.

Magazinele second hand sunt asociate în viziunea multora cu sărăcia. Există un strop de adevăr în această concepție. Majoritatea celor pe care îi vei întâlni în magazinele second hand, din capitală sau din provincie, sunt persoane cu venituri modeste. Repet: modeste; nu sunt săraci (voi vorbi mai încolo despre această categorie), însă nici nu par a avea resurse suficiente pentru haine.

A doua categorie este a celor cu venituri peste medie, în căutare de lucruri de calitate și interesante, unice, pe care, cel mai probabil, nu le găsesc în alt tip de magazin. Îi vei recunoaște după haine, telefoane, etc. Includ în această categorie și pe tinerii care caută mereu hainele cele mai trăznite, haine care abundă în second hand-uri.

A treia categorie: săracii; haine ponosite și fețe brăzdate de griji. Această categorie cuprinde, din păcate, și câteva persoane cu igienă precară (repet: câteva; cei mai mulți își păstrează demnitatea, chiar și în cea mai cruntă sărăcie). Nu vreau să te sperii însă: nu e mai rău decât în orice mijloc de transport în comun.

Cât costă?

Sunt două metode de vânzare a hainelor: la kilogram sau cu prețul pe bucată. Ambele tipuri de stabilire a prețului te pot avantaja. La bucată poți cumpăra, în general, articole grele la prețuri un pic mai mici. Fii atent însă: sunt magazine care stabilesc prețuri pe bucată un pic cam mari. Și în tabăra “preț pe kilogram” sunt excese: ce este peste 80 de lei pe kilogram mi se pare exagerat. Sunt ferm convins că s-au vândut multe haine second hand la prețuri mai mari decât prețul articolului atunci când a fost nou. Lumea consideră că, automat, magazinele second hand vând produsele la cel mai bun preț, ceea ce uneori e complet fals. Așa că, un sfat important: scapă de sindromul “chilipir” pentru că nu e mereu cazul.

Indiferent de metoda de vânzare, prețul scade, de obicei săptămânal. Dacă e vorba de vânzare pe kilogram: prețul e mai mic cu aproximativ 10 lei pe săptămână. Dacă prețul este pe produs, se aplică un procent de reducere, procent ce crește săptămânal. Prețul devine mai convenabil, însă marfa este, desigur, sortată de primii cumpărători. Chiar și așa, poți găsi lucruri cu adevărat extraordinare; foarte greu, dar posibil.

Marfă nouă

Magazinele serioase (îți voi da exemple puțin mai încolo) nu vor afișa acest semn în geam toată ziua (sau, dacă îl afișează, precizează și data exactă când a fost adus stocul). Deși se laudă cu completări zilnice de marfa (ceea ce, în cazul acestor magazine, este adevărat), stocul de marfă complet nouă este afișat clar doar când e cazul, nu toată luna. În general, stocul de marfă nouă se aduce la 3 sau 4 săptămâni.

Apropo de marfa nouă: magazinele (mari) second hand țin pasul cu progresul tehnologic, și încă destul de bine: dacă vrei să știi când vine un nou stoc de marfa, roagă vânzătoarea să te adauge în baza de date cu numărul de telefon sau adresa de mail. Da: magazinele serioase îți pot trimite sms sau mail cu câteva zile înainte de a aduce un stoc nou de marfă. Mi se pare o idee minunată!

De unde să cumperi?

Monda

O rețea de câteva magazine, toate în București; sunt, de departe, preferații mei. Au și site. Marfă de calitate, prețuri rezonabile. Se laudă cu completări zilnice și, din câte am observat, se țin de cuvânt. Un alt lucru care îmi place: plata cu cardul (doar la Monda și Humana am găsit această facilitate). Cu foarte rare excepții, angajații sunt foarte politicoși.

Humana

Cea mai răspândită rețea de magazine second hand. Prețurile se stabilesc pe bucată și sunt, în unele cazuri, exagerate. Au o secțiune specială (cu etichetă galbenă), cu, teoretic, haine de o calitate superioară, unde prețurile sunt mai mari și nu suportă prea multe reduceri; evit în general acea secțiune pentru că e greu de găsit ceva care să merite suma cerută, mai ales că marfa “specială” pare sortată de niște incompetenți.

Ce apreciez la Humana: prețul scade în ultimele zile înaintea actualizării stocului, ajungând, în ultima zi, la 1 leu. Începând de la 50% reducere, recomand cu toată căldura vizitarea magazinelor din rețeaua lor. De multe ori se pot găsi lucruri interesante.

Detalii despre locația magazinelor: pe site.

Dobrogeanul

Prețuri la bucată, marfă mediocră, rotație greoaie a stocurilor; dacă vă plictisiți, încercați; poate aveți noroc. Au un singur mare avantaj: aduc multe produse Levi’s. Nu au site însă puteți găsi ușor adresa magazinelor printr-o căutare pe internet.

Alte magazine

Magazinele second hand au un mare minus: cu câteva excepții, nu au nume. “Second Hand”, scris cu litere mari, e tot ce găsesc de multe ori în dreptul intrării. Mai vizitez câteva magazine mai mici, însă mi-e greu să le menționez în lipsa numelui (poate doar cu adresa). Cred, totuși, că e mai bine așa: te determin să găsești singur și alte surse! Dacă nu îți place această căutare, poate că acest mod de a cumpăra hainele nu ți se potrivește.

Din păcate, nu am recomandări și pentru provincie. Deși am vizitat câteva magazine în Galați, Brăila, Buzău, Sibiu (bravo sibienilor: cred că au câte un second hand la suta de locuitori), experiența nu e suficientă pentru a da recomandări.

Câteva ultime ponturi:

 • fii reticent în ceea ce privește mărcile celebre; de exemplu: am întâlnit atât de multe produse Hugo Boss care erau evident niște falsuri grosolane încât te sfătuiesc să verifici cu atenție aceste produse;
 • sunt mărci de care cel mai probabil nu ai auzit niciodată, posibil mici afaceri de familie, care produc haine extraordinare; învață să evaluezi produsul, nu marca;
 • foarte multe dintre hainele din magazinele second hand au defecte. Verifică în primul rând produsele din lână, care pot fi deteriorate de molii;
 • înarmează-te cu răbdare; amintește-ți ce spuneam la începutul articolului: “plătești” cu câteva ore în loc de câteva sute de lei;
 • spală tot ce cumperi; nu te zgârci și du sacourile, paltoanele și pantalonii de stofă la spălătorie. Hainele de lână adevărată nu se spală la mașină (iar dacă au ieșit tefere din mașina de spălat, te asigur că nu sunt din lână, chiar dacă eticheta spune altă poveste). Eu merg mereu la această spălătorie: TotalWash; prețul de 6,9 lei pentru un sacou / pardesiu / pantalon mi se pare rezonabil.
 • dacă nu îți place, dacă ți-e rușine, dacă te plictisești, atunci renunță; vei evita astfel frustrări inutile.

Dacă ai descoperit un magazin interesant sau ai un pont, te rog să lași un comentariu. Aș aprecia aportul tău la o informare cât mai detaliată a noastră, a tuturor, despre acest subiect.

Spor la cumpărături, domnii mei!

Vezi și

Un costum și o porție de sarmale

Nu există site sau revistă de stil masculin care să nu trateze, cel puțin o …

5 Comentarii

 1. Multumesc ! Mi-ai fost de ajutor !

 2. Mie, preturile de la Humana imi par aberant de mari , poate sa le zica colectie , marfa proaspata … tot exagerat de mari sunt , cand sunt preturile mici nu ai ce alege . Ma gandesc ca, poate nu sunt eu norocoasa , dar sa dau 100 de lei pe un pardesiu care implica automat : spalat, dat la curatat , calcat…. mai bine pun inca ceva banuti si-mi iau un lucru nou
  Numai bine va doresc !

 3. Serban Florenta

  Foarte bun articolul! Si eu sunt fan Monda…si mi-am luat si teapa cu o vesta de lana…care avea o gaura de toata frumusetea…dar a fost greseala mea ca nu m-am uitat cu atentie. Si apropo de magazinele care se numesc *Magazin Second Hand*…mai am un magazin pe care-l vizitez saptamanal pe Bd Chisinau nr 75…pe care l-am gasit intamplator…intrand langa, la tigari electronice :)). Au haine pt mine care sunt mai plinuta…si-mi place ca nu este aglomerat in magazin. Sotul meu…chiar prefera magazinul asta mai mult ca Monda…si-a luat ce-i drept niste camasi de calitate pe care eu le calc usor :)). Astept cu interes sa mai ne scrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *