Te-ar putea interesa:
Prima pagină / Garderoba / Accesorii / Cum să te îmbraci ca mire

Cum să te îmbraci ca mire

Un gând scurt, de început: miresele cheltuie de multe ori câteva mii de lei pentru o ținută pe care o vor purta o singură seară. Da, o rochie de mireasă creează de multe ori impresia de prințesă a serii, dar nu e totuși exagerat prețul? Poate că e; dar să vă spun ce e și mai și: să cheltuiești câteva sute sau mii de lei pentru o ținută pe care o vei purta o singură seară și în care arăți ca un bufon al serii sau, după caz, ca unul dintre chelneri. Ca să nu ajungi în această situație, evită acele alegeri nefericite pe care le fac mirii:

Papioanele pentru copii

Papioane cu nod gata făcut, colorate sau, mai rău, colorate și asortate la buchetul miresei. Consider că, în aceste vremuri tulburi în care papionul a ajuns să fie purtat la orice, singura situație în care acest accesoriu nu pare ieftin este cea în care papionul este negru, de mătase, self tied și, cel mai important, parte a unei ținute black tie. Ca să evităm confuziile: black tie presupune un smoking, nu un costum negru. Invazia de papioane din ultima vreme are însă și o latură pozitivă: bărbații au renunțat treptat la acele lavaliere care erau norma acum un deceniu.

Costumele lucioase

Un luciu acceptabil la un costum de ceremonie este cel dat de o stofă din mohair;  aceasta are un luciu natural, plăcut. Orice altceva pare ieftin și de prost gust.

Redingotele

Intră pe alexandruciucu.ro la secțiunea redingote. Tot ce vezi acolo și orice altă ținută care are cea mai mică asemănare cu acele imagini, indiferent de cine este produsă, reprezintă o MONSTRUOZITATE (cu „M” mare și „ONSTRUOZITATE” mare).

Costumele albe cu pantofi albi

Există un singur tip de pantofi albi / crem / ivory care sunt acceptabili (deși mie nu-mi plac): îi găsești pe internet sub denumirea de „buck shoes” și se poartă vara la ținute casual. Iar un costum alb arată atât de rar bine (bine, nu foarte bine) încât nu merită efortul; eu nu cred că am văzut mai mult de 3 fotografii ale unor ținute reușite ce includeau un astfel de costum.

Destul despre ce să nu porți; am să detaliez mai jos cele două opțiuni pe care le iau eu în considerare și pe care ți le recomand. Dacă ai încredere în gusturile mele poartă:

Prima opțiune: costum

Nunta propunerea 1

Sursa imaginilor: costumcămașă, pantofi, cravată, curea, butoni

Costumul este, de departe, cea mai bună opțiune pentru ziua nunții. Un costum simplu, bleumarin, cu revere deschise și cu doi nasturi este opțiunea mea. Pantofi oxford negri cu cât mai puține ornamente, curea neagră, cămașă albă cu manșete franțuzești și butoni. Cravata cu imprimeu geometric discret (în fotografia de mai sus am ales glen plaid).

Păstrează totul cât mai simplu. O ținută încărcată, care “epatează”, este aglomerată și de prost gust. Eleganța se regăsește mai degrabă în austeritatea detaliilor unei ținute (cât mai puține accesorii, culori, imprimeuri).

Ce poți schimba dintre opțiunile mele?

Deși prefer bluemarinul, aș purta cu plăcere și un costum gri închis sau gri mediu. Acceptabil este și un costum albastru închis. În ceea ce privește reverele, le prefer pe cele deschise, dar tu poți purta fără probleme și revere ascuțite.

OptiuniCostum

Sursa imaginilor: SuitSupply

Pantofii potriviți unui eveniment formal sunt negri, oxford. Dacă la nuntă veți stabili un cod vestimentar mai relaxat, poți opta și pentru maro închis.

Optiuni pantofi

Sursa imaginilor: Carmina

Prima opțiune în ceea ce privește culoarea cămășii este alb. Poți purta însă și nuanțe foarte deschise de roz, crem, albastru sau lila.

Optiuni camasa

Sursa imaginilor: T.M. Lewin

Cravata trebuie să fie cât mai simplă, dar nu aș opta pentru o cravată fără imprimeu. Mai degrabă alege imprimeuri gri pe fond alb. Imprimeurile geometrice sunt de preferat: glen plaid, houndstooth. Imprimeurile paisley, dungile și alte imprimeuri cu contrast mare sunt opțiuni bune pentru o ținută de afaceri, dar nu și pentru propria nuntă.

Optiuni cravate

Sursa imaginilor: Kent Wang

Nu asorta batista de buzunar la cravată! Adaugă mai degrabă o batistă de buzunar albă, din in sau mătase, împăturită cu grijă, și ținuta e completă.

O vestă este binevenită (dacă temperatura permite).

Nu am inclus în selecția de mai sus și o pereche de șosete, dar te rog eu mult să porți o pereche închisă la culoare, în ton cu pantalonii. Nunta nu e locul potrivit pentru “o pată de culoare”.

A doua opțiune: black tie

Nunta propunerea doi

Sursa imaginilor: smoking, pantofi, cămașă, papion, brâu, butoni

Alegerea mea: smoking cu un singur nasture, pantaloni cu vipușcă, papion negru self tie de mătase, cămașă cu butoni, brâu, pantofi negri (modelul pe care l-am ales se numește “wholecut” în engleză).

Ce poți schimba?

Opțiunile sunt mult reduse la o ținută black tie. Sacoul poate fi cu un singur nasture (vei întâlni foarte des varianta cu doi nasturi; evită acest model) sau, dacă este la două rânduri de nasturi, cu 6 sau 4. Nasturii sunt obligatoriu îmbrăcați în mătase.

Reverele pot fi ascuțite sau șal. Varianta cu revere deschise nu este o opțiune corectă; din păcate, acest tip de revere se întâlnește mult prea des la un smoking.

Optiuni smoking

Sursa imaginilor: ArticlesOfStyle

Reverele unui smoking sunt satinate pe toată suprafața. Văd foarte des acel tip de sacou corcit care are doar marginile reverelor satinate; acesta nu este un smoking:

Sacou corcit

Sursa imaginii: Marks & Spencer

Observ tot mai des culori din ce în ce mai deschise la smoking. Dacă urmărești ținutele de la Oscar, vei vedea multe nuanțe de albastru. Eu nu recomand. Alege negrul și nu vei greși.

Cămașa unei ținute black tie este albă. Gulerul este clasic; nu mai purta guler rândunică la smoking. Acel tip de guler este rezervat ținutei white tie (care presupune frac și papion alb).

În ceea ce privește nasturii, cămașa poate fi cu nasturi ascunși sau cu butoni în loc de nasturi (“studs” în limba engleză). Cămașa poate avea plastron, deși eu prefer fără.

Optiuni camasa black tie

Sursa imaginilor: Austin Reed

Nu se folosește curea la o ținută black tie. În general pantalonii au nasturi pentru ajustare laterală. Îți recomand totuși să porți bretele. Bretelele pot fi albe sau negre; oricum, nu îți bate capul: sacoul nu trebuie dat jos pe parcursul evenimentului așa că tu vei fi singurul care știe ce culoare au bretelele.

Regula este că nu trebuie să se vadă camașa mai jos de nasturele sacoului. Eu am ales brâul pentru a acoperi partea mediană, dar o opțiune la fel de bună este vesta.

SUD0005BLK_a

Sursa imaginii: Charles Tyrwhitt

Pantofii trebuie să fie negri, simpli, oxford. Îți recomand să-i lustruiești foarte bine înainte de eveniment.

Optiuni pantofi black tie

Sursa imaginilor: Allen Edmonds

Un smoking tradițional nu are șlițuri, dar eu prefer varianta modernă cu două șlițuri laterale. Un singur șliț central nu își are locul la o ținută black tie.

Adaugă aceeași batistă albă, din in sau mătase, de care am vorbit mai sus. Evită accesoriile suplimentare (lasă ceasul acasă).

Note de final

Evită asortarea cu partenera ta. Desigur, dacă ea poartă ceva bleumarin, ar fi ridicol să eviți bleumarinul. Dar dacă ea poartă o culoare puternică, fă tot posibilul să nu repeți acea culoare în propria ținută.

Ținutele black tie se poartă doar seara. Cum nunțile din România au loc de dimineață până târziu în noapte, ai două opțiuni: costum pe tot parcursul evenimentului sau costum ziua și smoking seara.

Dintre cele două opțiuni de mai sus, îți recomand cu căldură costumul. Eu sunt pragmatic de felul meu și privesc nunta ca pe o ocazie de a cheltui o sumă mai mare de bani, sumă pe care aș justifica-o mai greu în alte circumstanțe, pentru un costum pe care îl voi putea purta apoi în nenumărate ocazii. Desigur, mă refer la un costum care să merite acei bani. Fii foarte atent că s-a umplut piața de firme care îți vând costume pe măsură care, la final, vor fi atât de scurte și de strâmte încât vei fi nelămurit pe măsura cui au fost croite. Iar de banii aceia îți poți cumpăra un costum de-a gata care să arate mult mai bine.

Și un sfat general: nunta este despre tine și partenera ta. Este o zi în care trebuie să cânte muzica pe care o preferați, să petreceți cum și unde vă place, să invitați persoanele cu care vă simțiți bine și să vă îmbrăcați așa cum vă doriți. Dacă dorința ta este de a îmbrăca o ținută clasică în ziua nunții, cu atât mai bine; sper ca sfaturile mele să îți fie de folos.

 

Vezi și

Un costum și o porție de sarmale

Nu există site sau revistă de stil masculin care să nu trateze, cel puțin o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *