Cel mai des le vei găsi în comerț sub denumirea din limba engleză: “non iron” sau “easy care”. Sunt cămăși care se laudă că te vor scuti de călcat dimineața. Părerea mea? Este adevărat că aceste cămăși se șifonează foarte greu sau deloc. Dar eu nu le suport.
Procesul tehnologic
Să explic puțin procesul tehnologic: cămășile de bumbac (mă refer la bumbac, dar procedeul se aplică și cămășilor din poliester) sunt tratate cu rășini ce conțin formaldehidă. Stofa este supusă unui tratament termic la temperaturi înalte; în urma acestui tratament rășina aderă la stofă, dându-i o rezistență sporită la șifonare. Din experiența mea, cămășile își păstrează proprietățile și după numeroase spălări.
O astfel de cămașă trebuie scoasă din mașina de spălat, scuturată un pic pentru a îndrepta eventualele cute și pusă la uscat pe un umeraș. După uscare, poate fi purtată direct, fiind suficient de “dreaptă” pentru a nu necesita călcarea. Desigur, poți să aplici câteva pase cu fierul de călcat dacă dorești un rezultat și mai bun.
De ce nu îmi plac mie?
Atunci când vine vorba de cămășile non iron, bărbații se împart în trei categorii:
- cei care susțin că între o cămașă standard și una non iron nu e nicio diferență,
- cei care consideră că este o diferență în ceea ce privește confortul (în favoarea celor standard), dar susțin că nu sunt deranjați defel de această diferență
- și cei care susțin că există o mare diferență între cele două și că o cămașă non iron favorizează transpirația și dă o senzație ușoară de plastic pe piele.
Eu fac parte din a treia categorie și prefer să evit aceste cămăși. Am avut mereu probleme cu transpirația excesivă; dacă ai aceeași problemă, sfatul meu cel mai important este să fii mult mai atent la stofa din care sunt făcute cămășile tale. Un bumbac netratat, eventual two ply, ajută enorm! În plus, eu nu îmi duc niciodată cămășile la spălătorie chimică; prefer să le spăl acasă și să le calc înainte de purtare. Îmi calc singur cămășile de ani de zile și nu am fost niciodată deranjat de această activitate; nu aș renunța niciodată la confortul unei cămăși proaspăt spălate și călcate.
Desigur, dacă tu te simți bine într-o cămașă non iron și, poate, urăști călcatul, îți recomand să mergi pe această cale.
Sunt totuși câteva dezavantaje ale acestor cămăși:
Primul, și cel mai important, este senzația neplăcută de care am vorbit mai sus pe care unii o resimt atunci când poartă cămăși non iron. În plus, în sezonul cald, aceste cămăși favorizează transpirația; rășina cu care sunt impregnate limitează capacitatea stofei de a disipa căldura și umezeala corpului.
Al doilea aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este următorul: cu rare excepții, bumbacul folosit la cămășile non iron nu este unul de cea mai bună calitate. Este ca la vinul fiert: câți vor putea face diferența dintre un vin de 10 lei și unul de 100 de lei după ce adaugi zahăr și scorțișoară? Pe asta mizează, de multe ori, și producătorii de cămăși. Acum, nu te speria de această limitare: dacă îți cumperi cămăși din Dragonul Roșu nici nu știi ce e acela un bumbac de calitate.
Dar există opțiuni mult mai bune și, desigur, mai scumpe. Sau, dacă banii sunt o problemă, poți căuta prin second hand-uri cămășile two ply de la T.M. Lewin. Vei găsi numeroase exemplare; aceste cămăși sunt de o calitate medie, dar mult peste ceea ce oferă orice marcă ieftină de la noi.
Cămășile non iron au un mod rigid, neplăcut de a se așeza pe corp. Consider că o cămașă clasică spălată și călcată cu grijă va arăta (cel puțin în prima oră de purtare) mult mai bine decât una non iron. Desigur, după o oră situația se inversează.
Menționez aici și un dezavantaj cu care nu sunt de acord: substanțele chimice folosite în tratarea stofei ar fi dăunătoare sănătății. Nu am niciun studiu care să ateste contrariul însă m-am cam săturat de teoriile despre o conspirație mondială de a ne otrăvi prin mâncare, vaccinuri și, iată, acum și prin haine. Oricum, dacă crezi că vei evita cancerul nepurtând acest tip de cămăși, ghinion: formaldehida este folosită și la așternuturi, produse cosmetice și alte lucruri cu care intri în contact direct. Nu îmi plac aceste cămăși, însă nu argumentul de mai sus mă îndepărtează de stofele non iron.
Există o situație în care aș purta acest tip de cămașă:
În călătorii de afaceri. Dacă ești nevoit să împachetezi câteva cămăși, e de preferat să optezi pentru cele non iron; frustrarea legată de șifonarea lor în timpul transportului este mai mare decât un oarecare disconfort la purtare.
Un alt avantaj: de vreme ce cămășile sunt mai ușor de întreținut, poți renunța la spălătoriile chimice, făcând economii importante pe termen lung.
Dacă îți plac, dacă nu te deranjează, poartă-le. Dacă ești ca mine, atunci când nu ai o problemă (cu călcatul), nu ai nevoie de o soluție.
2 comentarii
silver20
personal consider camasile non iron utile, la cate camasi folosesc am ajuns sa urasc calcarea camasilor clasice si timpul pierdut cu procesul.
Marius
Am cumparat si eu 3 camasi Non-iron de firma. Cheltuiala inutila! Senzatie de plastic pe tot corpul, sunt foarte rigide. Dar cea mai mare problema, de departe, este…transpiratia. Cat de frig ar fi in mediul ambiant, transpir si iar transpir in ele. Camasile normale mi se potrivesc mai bine.