Acum ceva vreme, pasionații de drumeții montane aveau ca opțiune principală atunci când venea vorba de încălțăminte bocancul tradițional de munte. Bine, pe vremea aceea nu avea și “tradițional” în denumire, însă apariția unor materiale moderne precum gore-tex a trimis această încălțăminte în zona clasicului.
Acest tip de bocanc este fabricat din piele foarte groasă, cu interior tot din piele, au talpă de cauciuc (vibram), iar găicile pentru șiret înaintează până aproape de vârful bocancului pentru a fi cât mai ușor de descălțat. Sunt impermeabile însă, fiind făcute din piele, lasă piciorul să respire. Spre deosebire de bocancii moderni, aceștia au nevoie de un pic mai multă îngrijire pentru a-și păstra calitățile în timp.
Știu ce vor spune o parte dintre voi: ce se întâmplă la munte, să rămână la munte. Sunt mulți care consideră acest tip de încălțăminte potrivit doar pentru un traseu înzăpezit pe Valea Prahovei. Aici e vorba, însă, de gusturi: eu consider că au un aer masculin și nepăsător într-un peisaj urban plin de zăpadă. Atunci când se așterne un strat gros de zăpadă, acești bocanci sunt preferații mei.
Sfat: la bocancii de munte (și la orice alt tip de încălțăminte pe care o vei purta prin zăpadă) ai grijă ca limba să fie unită cu bocancul până sus pentru a nu permite umezelii să pătrundă pe la șireturi. Am intrat cu acești bocanci în zăpadă până la gleznă și nu am avut nici cea mai mică problemă.
Alt sfat: lasă la serviciu o pereche de pantofi. Fac așa în fiecare iarnă; după ce dau bocancii jos și încalț pantofii, am o senzație plăcută de parcă mi-aș pune o pereche de papuci.
Dacă îți plac, îți recomand să îi combini cu o pereche de blugi și un peacoat; rezultatul este fantastic! Dacă, însă, îi consideri nepotriviți pentru oraș, atunci îi poți purta acolo unde cu siguranță își au un loc bine meritat: la munte.