Garderoba, Pantofii

Desert boots

Acest tip de încălțăminte reprezintă una dintre multiplele influențe pe care vestimentația militară le-a avut asupra celei civile. De câte ori situația de pe teren a impus-o, soldații britanici au înlocuit greoaiele ghete soldățești cu altele mult mai potrivite mediului cald și nisipos. Aceste încălțări au fost denumite desert boots.

Drumul lor către marile magazine a fost facilitat de Nathan Clark, unul dintre moștenitorii de atunci ai celebrei mărci de încălțăminte Clarks. Fiind înrolat în armata britanică și staționat în Burma (actuala Myanmar), Nathan nu a putut ignora avantajele oferite de acest tip de încălțăminte. El a trimis schițele fratelui său, care, la acel moment, conducea compania; de aici până la popularizarea acestui nou tip de încălțăminte nu a mai fost decât un pas.

Desert boots sunt făcuți din piele întoarsă. Modelul clasic are o culoare deschisă: bej sau maro deschis. Pot fi însă găsiți și în orice altă variantă de culoare: negru, bleumarin, roșu, etc.

Talpa

Talpa acestor încălțări este făcută din crep: deși culoarea acestui cauciuc natural este alb-gălbui, talpa fabricată din crep este de multe ori vopsită în diverse culori. În ultimii ani au apărut variante în nuanțe puternice (neon), însă mie nu îmi plac; în general, prefer tonuri mai puțin stridente.

Când se poartă?

Unele tendințe propun purtarea lor vara (ceea ce nu e neapărat o greșeală: deși sunt ghete, sunt extraordinar de confortabile și permit pielii să respire); consider însă că timpul lor este toamna și primăvara.
O confuzie frecventă în ceea ce privește acest tip de încălțăminte este aceea dintre desert boots și chukka boots. E de înțeles: dacă le pui una lângă alta (ca în imaginea de mai jos), la o primă vedere sunt identice. Diferența majoră este la talpă: desert boots au talpă de crep, iar chukka au talpă de piele sau cauciuc, fiind astfel mai potrivite unei ținute ce tinde către formal.


Dacă vrei să-ți cumperi sau ți-ai cumpărat o pereche: poartă-i la blugi, pantaloni chinos sau kaki. Acest tip de încălțăminte avantajează o ținută relaxată și e indicat să nu fie purtate în cadru formal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *