Garderoba, Pantofii

Talpă de piele sau de cauciuc?

Nu știu dacă ai observat acest amănunt, dar talpa unui pantof obișnuit este făcută fie din piele, fie din cauciuc. Este destul de ușor să faci diferența între cele două însă, dacă ai dubii, poți consulta însemnele de pe interiorul sau talpa pantofului:

  Exterior Interior Talpa

Exterior         –           Interior          –           Talpă

   Piele Textil  Altele

Piele       –        Textil       –      Altele (în general cauciuc)

Orice pantof, oricât de ieftin, ar trebui să aibă aceste simboluri universal valabile. Dacă nu le găsești pe perechea de pantofi pe care o analizezi, probabil că s-au desprins. Dacă însă nu găsești simbolurile pe nici unul dintre pantofii identici, dar cu numere diferite, atunci ar trebui să ai mici dubii în privința acelui tip de pantof.

Talpă de piele

Talpă de cauciuc

Revenind însă la problema noastră: trebuie să știi că pantoful care însoțește o ținută formală va avea obligatoriu talpa de piele. Acest tip de talpă este mai subțire și mai elegantă decât versiunea din cauciuc. De asemenea, talpa de piele permite piciorului o aerisire mai bună. Din păcate, cel puțin pentru mine, aici se termină avantajele tălpii de piele.

Dezavantajele?

 • Talpa de piele alunecă destul de ușor, mai ales când pantofii sunt noi. La serviciu avem mochetă în toate birourile și pe hol mai puțin o secțiune de câțiva metri între lifturi acoperită cu gresie. De câte ori traversez acea secțiune încălțat cu pantofi cu talpă de piele, îmi amintesc subit de acest mic inconvenient. Nu îți imagina cine știe ce alunecare; e mai mult o lipsă de fermitate a pasului care mă stânjenește;
 • Talpa de piele se uzează mai repede. Poate că ții minte povestea lui Jeffrey Franks de la FMI și a pantofilor lui găuriți: te asigur că asta se întâmplă cu o talpă de piele purtată intens. Soluția este de a-i lăsa să se odihnească măcar o zi între purtări și de a apela la cizmar din timp (când talpa dă semne de oboseală). O talpă de cauciuc va fi însă întotdeauna mai rezistentă decât una de piele.

În general, și mai ales când plouă, prefer să fiu încălțat cu o pereche de pantofi cu talpă de cauciuc. Însă eu, prin natura locului de muncă, mă îmbrac de cele mai multe ori într-un stil relaxat, așa că această opțiune îmi este mereu la îndemână. Dacă locul de muncă mi-ar cere însă un costum, m-aș acomoda inclusiv în privința încălțămintei.

Tu ce preferi: talpa de cauciuc sau de piele?

6 thoughts on “Talpă de piele sau de cauciuc?

 1. Dumi spune:

  Nu cred ca talpa din cauciuc are cea mai mare rezistenta, ci invers. Eu mi-am facut de curand o pereche pe comanda, iar baiatul mi-a spus ca talpa de piele are cea mai mare rezistenta si cu talpa din asta mi-a facut.
  De ce nu-ti pui pingele pe talpi? N-o sa mai aluneci. Mie asa mi-a pus si n-am probleme, i-am purtat si pe ploaie.

  1. Vio spune:

   Nu sunt convins că talpa de piele ar fi mai rezistentă în lipsa pingelelor. Am trei perechi cu talpă de piele și se simte diferența atunci când îi compar cu cei cu talpă de cauciuc. Cu mențiunea că îi port mult mai des pe cei cu talpă de cauciuc.
   Prefer să nu le pun pingele.

  2. Giani spune:

   Foarte adevarat

 2. Alex spune:

  Bună, ai vreo recomandare pentru pantofi cu talpă din piele ce scârțâie ?

  1. Vio spune:

   Salut Alex,
   De cele mai multe ori, scârțâitul este provocat de umezeala excesivă. Aerisește pantofii după fiecare purtare și încearcă să folosești un spray pentru impermeabilizare (am văzut uneori și în supermarket). O altă cauză ar putea fi frecarea (mai ales când pantofii sunt noi). Încearcă să înmoi pielea; uneori, în loc de cremă de pantofi, prefer să „împrumut” din cremele cosmetice ale prietenei mele pentru că mi se pare că dau rezultate mai bune.

 3. Gabriel spune:

  …. nu se compara nimic si anume cu o pereche de pantofi cu talpa de piele ( talpa de talpa ) , comoditate , usori ca greutate , eleganta …Dar tre sa ai grija la umezeala cu ei caci talpa se cam umfla la apa si are tendinta sa prinda mucegai ( material organic…nah !!) . Ideea cu pingelele de cauciuc !! Hmm interesant !! Dar vor deveni ceva mai grei , estetica ..asa si asa ( se ingroasa talpa !) . Apropos de gresia de la birou . Am vazut ca se poarta acum un tip de gresie care imita piatra , adica are niste striuri. Nu zic s-o spala mai greu dar are aderenta mai buna . Si pantofii cu talpa din piele sunt practici , dar nu se aerisesc suficient … Cei de la Geox se lauda cu a lor talpa revolutionara !! Dar si banii … Ok , fiecare sa poarte ce-i este mai comod dar sa aiba grija si avand in vedere situatia in care poarta pantofii . :)). Numai bine , Doamne ajuta !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *