Accesorii, Costumul, Garderoba, Gentleman, Pantofii

Black tie la Oscar

Când vreau să-mi reamintesc cât de jos au ajuns standardele în vestimentația masculină privesc câteva fotografii de la decernarea premiilor Oscar. Un eveniment formal unde partea masculină este reprezentată de bărbați bogați, mulți dintre ei tineri și în mare formă (faimosul „hollywood look”) astfel încât hainele nu ar trebui să se chinuie prea mult să ascundă eventuale defecte. În plus, marile mărci de haine de lux se întrec în a-i îmbrăca. Avem rețeta unei seri pline de eleganță. Și, când apar invitații:

Nu e nimic mai trist, atunci când nu știi să te îmbraci, decât să apari în compania unei femei frumoase și cu gust. Pe lângă modul în care îi vine costumul (prea multe defecte pentru a merita o analiză mai detaliată), trebuie să reținem că la o ținută „cravată neagră” (black tie) nu se poartă, culmea, cravată, fie ea chiar neagră; doar papion. Și am verificat: Michael are 1,63 m înălțime, nu 1,50 cum aș fi crezut pe baza fotografiei de mai sus. Bine, nu ajută nici partenera, dar o pereche de pantaloni care face atât de multe cute va scădea vizual înălțimea purtătorului.

Michael J. Fox și mulți alți invitați par că nu s-au gândit prea mult când au ieșit din casă grăbiți către Oscar. Pharrell, însă, pun pariu că a petrecut multe ore în fața oglinzii:

Prefer 100 de Michael J. Focși, grăbiți și dezinteresați, decât un singur fanfaron ca cel de mai sus.

Ei bine, anul acesta observ și o neobișnuită excepție. Actorul Andrew Garfield, având rolul principal în Hacksaw Ridge, nu a primit niciun premiu în acest an. Merită, însă, un uriaș premiu pentru ținută! Ajutat de cel pe care îl consider unul dintre cei mai buni designeri actuali, Tom Ford, Andrew s-a prezentat astfel:

Dacă vrei să știi cum trebuie să te îmbraci la un eveniment black tie și nu îți plac textele lungi, observă până în cel mai mic detaliu imaginea de mai sus și nu vei greși. Revere satinate ascuțite (singura alternativă fiind revere tip șal, niciodată revere deschise), papion care încadrează bine fața, un singur nasture, niciodată doi (dacă este la două rânduri se permite, desigur, și altă configurație, cel mai des cu 6 nasturi și închidere la cel din mijloc). O ținută simplă, corectă și de foarte mult bun gust. Pantofii sunt numiți „opera pumps” și sunt o alegere excelentă, însă aici aș fi puțin mai practic: o pereche de pantofi negri, oxford, fără decorațiuni, ar fi o alegere la fel de bună. Avantajul este că îi vei putea purta și în alt context, nu numai la un eveniment black tie.

Desigur, sunt și persoane care apar în ținute decente, uneori chiar bune. Ca de exemplu Justin Timberlake, nu întâmplător îmbrăcat tot de Tom Ford:

Era de așteptat ca un eveniment de o asemenea anvergură să fie o adevărată sursă de inspirație. Dar sursele de inspirație sunt mult prea puține.

Bine, bine, dar când purtăm noi black tie? E adevărat, evenimentele sunt puține spre deloc; chiar dacă e vorba de propria nuntă, dacă ai decis să porți smoching, fă-o corect.

De ce poartă atât de mulți costume albastre?

Bună observație! Totul a pornit de la o neînțelegere: există o legendă urbană (și legendele conțin o parte de adevăr) că un bleumarin foarte, foarte închis, numit în limba engleză „midnight blue”, va părea în lumină artificială mai închis decât negrul. Acest midnight blue ar trebui să fie atât de închis încât să nu-l deosebești de negru decât atunci când le pui unul lângă celălalt, și chiar și atunci cu dificultate. Midnight blue a devenit rapid bleumarin, iar apoi albastru. Ceea ce e complet greșit.

În loc de concluzie: La La Land este un film bun. Din punctul meu de vedere, nu de Oscar, dar mult mai bun decât câștigătorul; vi-l recomand.

sursa

Pe același subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *