Costumul albastru

Văd tot mai mulți corporatiști care poartă costume albastre. Nu bleumarin, nu albastru închis, ci un astfel de albastru:

Prima regulă atunci când începi să porți costume este să te asiguri că ai baza: un costum bleumarin și unul gri închis.

Ori, eu bănuiesc că mulți bărbați, influențați de moda actuală, își încep (și termină) garderoba profesională cu un costum albastru. Ceea ce nu e tocmai bine. Un astfel de costum este prea puțin formal pentru multe dintre circumstanțele unde îl regăsesc. Sau, mai bine spus, un costum bleumarin va arăta mult, mult mai bine atunci când mergi la serviciu, la un interviu sau la o întâlnire cu un client. În schimb, un costum albastru poate fi potrivit la o petrecere puțin mai simandicoasă între prieteni, la o cununie civilă (sau orice alt eveniment social, preferabil pe timp de zi și vara).

Mi se pare ciudat că, tocmai acum, când costumele negre (prea formale pentru a fi purtate pe parcursul zilei) dispar treptat din peisaj, să ajungem în extrema cealaltă: costume prea puțin formale purtate acolo unde nu-și au locul.

Mulți îmi vor reproșa că, dacă am purta toți gri închis și bleumarin, nu ar mai ieși nimeni în evidență. Cum am susținut și aici, consider că o “uniformă” are numeroase avantaje. Cu două costume (gri închis și bleumarin), două perechi de pantofi oxford (o pereche neagră și una maro), câteva cămăși albe și o cravată simplă poți arăta impecabil în aproape toate situațiile: la serviciu, la nuntă (proprie sau a altora), la interviuri, ieșiri la teatru, petreceri formale și multe alte evenimente sociale.

Să arăți impecabil cu o economie importantă de mijloace e un avantaj de care femeile, de exemplu, nu se pot bucura. Mă gândesc în primul rând la veșnica dilemă cu rochia purtată deja la o altă nuntă. Și nu e adevărat că nu poți ieși în evidență; ideea e, însă, percepută greșit: nu trebuie să ieși în evidență cu fiecare ținută (deși, uneori, rar, e recomandat), ci prin modul impecabil și subtil de a te îmbrăca. Dacă mai mult de jumătate dintre ținutele tale ies în evidență, sigur faci ceva greșit.

Te-ar putea interesa:

Lână merino

De ce ar trebui să porți lână vara

Deși pare paradoxal, lâna este un material potrivit și pentru hainele de vară. Desigur, nu…

Sacoul de la costum purtat ca sacou sport

Poți lua sacoul de la unul dintre costumele tale și să-l porți cu o pereche…

Black tie la Oscar

Când vreau să-mi reamintesc cât de jos au ajuns standardele în vestimentația masculină privesc câteva…

Lasă primul comentariu