Un costum și o porție de sarmale

Nu există site sau revistă de stil masculin care să nu trateze, cel puțin o dată, subiectul “Cum să determini calitatea unui articol vestimentar”. Am abordat și eu această temă în câteva articole. Pe scurt, sunt câteva elemente constructive care, teoretic, pot fi găsite doar la hainele de calitate: întăritura unui sacou aplicată prin coasere și nu prin lipire, cusături manuale la revere, rezervă generoasă de material pentru eventuale ajustări, toate sunt semne că producătorul nu a tăiat costurile la minim. Și, dacă aceste semne relativ vizibile sunt prezente, ne place să credem că și restul manufacturii (pe care nu o vom putea evalua precis niciodată) a fost la același nivel.

Adevărul este că, pe măsură ce trece timpul, îmi dau seama că linia care separă lucrurile de calitate de cele improvizate devine tot mai subțire. Era doar o chestiune de timp până când sacourile ieftine din comerț să aibă manșete funcționale, un element regăsit până acum câțiva ani doar la mărcile de lux. Sau până când să apară zeci de producători de haine pe măsură la prețuri derizorii și cu rezultate pe măsură.

Cred din ce în ce mai tare că șansele de a estima calitatea unui costum sunt similare cu șansele de a stabili dacă porția de sarmale pe care ai mâncat-o la ultima nuntă a fost făcută doar din ingrediente proaspete sau s-a mai tăiat un pic din costuri. Odată ce totul este pus în oală, câți dintre noi mai pot face diferența dintre carnea proaspătă și cea un pic mai veche (și condimentată generos), cumpărată la jumătate de preț? La fel e și în cazul hainelor: cusăturile făcute în grabă în interiorul unui sacou sau lâna de proveniență dubioasă (uneori nu e bine să te încrezi doar în etichetă) nu sunt lucruri pe care le poți analiza în magazin.

Și atunci care este soluția? Informează-te și relaxează-te. Un om informat va fi mai greu de păcălit (mai greu, dar nu imposibil). Și, mai important, relaxează-te. Când ești la restaurant stai mereu cu ochii pe ușa de la bucătărie, poate, poate surprinzi ceva în neregulă? Nu cred. Așa e și cu hainele: dacă sacoul îți place și îți vine bine, asta e tot ce contează. În definitiv, odată ce depășim nivelul strictei necesități fiziologice, mâncăm și ne îmbrăcăm pentru plăcerea personală. Da, ar fi grozav să ne luăm toate măsurile de precauție și să facem cele mai bune alegeri, dar și mai bine este să ne bucurăm de aceste experiențe. Câtă vreme unele detalii din procesul de fabricație al hainelor nu le vei putea cunoaște, pornește de la premisa că aceste lucruri sunt pozitive. Poate că acele cusături proaste nu vor ieși niciodată la iveală. Însă plăcerea cu care vei purta acel articol vestimentar va fi evidentă.

Te-ar putea interesa:

Lână merino

De ce ar trebui să porți lână vara

Deși pare paradoxal, lâna este un material potrivit și pentru hainele de vară. Desigur, nu…

Sacoul de la costum purtat ca sacou sport

Poți lua sacoul de la unul dintre costumele tale și să-l porți cu o pereche…

Costumul albastru

Văd tot mai mulți corporatiști care poartă costume albastre. Nu bleumarin, nu albastru închis, ci…

Lasă primul comentariu