Îngrijire personală

Minoxidil pentru căderea părului

Caderea parului

Minoxidilul este utilizat în tratarea căderii părului de peste 30 de ani. Dacă finasterida acționează prin blocarea mecanismului care determină căderea părului, minoxidilul are un rol de stimulare a creșterii părului. Medicamentul se poate cumpăra fără rețetă din farmacii (și nu numai). Aceasta este o dovadă în plus că medicamentul este sigur. Dar este eficient? Da, este! Am să fac aici o scurtă paranteză: în SUA există o agenție guvernamentală responsabilă cu testarea și aprobarea medicamentelor distribuite ulterior pe piață. Autoritatea se numește FDA – Food and Drug Administration. Aceasta are și un echivalent european: EMA – European Medicines Agency. Aceste două organisme au grijă ca medicamentele să fie sigure și să facă ceea ce spun pe prospect. Care crezi că sunt singurele medicamente aprobate de aceste organizații pentru a trata alopecia? Exact: finasterida și minoxidilul.

Inițial, minoxidilul a fost un tratament pentru hipertensiune. În timpul testelor s-a observat un efect secundar ciudat: creșterea accentuată a părului la o parte dintre subiecți. De aici au pornit testele specifice și, ulterior, a apărut pe piață medicamentul Rogaine (care e medicamentul principal și astăzi).

Mecanismul prin care minoxidilul stimulează creșterea părului nu este cunoscut în totalitate. Se pare că efectul de dilatare a vaselor de sânge și deschiderea canalelor de potasiu aduce un aport suplimentar de oxigen, sânge și nutrienți la rădăcina firelor de păr, stimulând creșterea acestora.

Care sunt efectele adverse?

Mâncărimi sau iritații ale pielii în zona în care este aplicat și, foarte rar, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii. După ce citești prospectul de la finasteridă, minoxidilul pare o alternativă mult mai sigură; de aceea, multă lume îl preferă. Dar eu cred că e greșit să alegi între cele două. Cea mai bună strategie este să le combini.

De ce să combini finasterida și minoxidilul?

Spuneam la începutul articolului că finasterida tratează prin blocarea cauzei, iar minoxidilul prin stimularea creșterii. Dacă vei folosi doar efectul de stimulare, fără să blochezi cauza, vei porni la drum cu un dezavantaj. Permite-mi o analogie: ai un câmp de cereale pe care a apărut un dăunător și pierzi o parte din recoltă. Soluția logică este să folosești pesticid pentru dăunător și fertilizant pentru stimularea creșterii. Nu folosești doar fertilizant pentru că, mai devreme sau mai târziu, vei pierde lupta și recolta. La fel și cu aceste două medicamente: nu le privi ca fiind alternative, ci complementare.

De unde și ce să cumpăr?

Soluții pe bază de minoxidil se găsesc pe toate drumurile. De la farmacii (de unde îți recomand să îl cumperi) până la tot felul de site-uri mai serioase sau mai dubioase. La o scurtă căutare pe google vei fi bombardat de oferte.

Găsești medicamentul în două forme principale: spumă și soluție cutanată. Există și pastile, dar se găsesc greu și nu le recomand pentru că efectul lor nu este doar la nivelul scalpului, ci sistemic; în plus, soluția externă este mult mai practică și mai sigură. Spuma are marele avantaj că se aplică mai ușor (nu curge în toate direcțiile precum soluția cutanată), se usucă în câteva minute și se absoarbe în piele un pic mai repede. Soluția cutanată lasă parul un pic uleios, are tendința de a curge în toate direcțiile, dar este, în general, mai ieftină. Sunt la fel de eficiente.

Vei găsi în comerț două concentrații: 2% și 5%. Desigur, cea de 5% este mai eficientă și este cea pentru care am optat și eu.

Dintre mărcile de pe piață, Rogaine rămâne cel mai bine vândut medicament. Sunt și alte soluții, la fel de bune, dintre care menționez doar pe cele mai des întâlnite în România: Kirkland, Regain și Alopexy. Eu am ales, strict pe baza prețului, Alopexy, deși prefer modul mult mai simplu de aplicare al Rogaine spumă.

Cât durează tratamentul?

Primele semne că medicamentul funcționează vor apărea după minim 4 – 6 luni (desigur, nu funcționează pentru toată lumea). Mai departe, exact ca și în cazul finasteridei, continui tratamentul atât timp cât îți pasă de părul tău. La o lună – două după ce întrerupi tratamentul vei pierde tot ce ai câștigat. Chelia nu se vindecă, se tratează.

Să fii pregătit: o parte importantă a celor care încep tratamentul trec printr-o fază inițială în care căderea părului se accentuează. Nu întrerupe tratamentul pentru că această fază este normală. În locul firelor de păr căzute vor crește altele mai groase și mai sănătoase. Ai răbdare!

Minoxidilul și barba

Minoxidilul poate stimula creșterea părului și din alte zone ale corpului, inclusiv din barbă. Desigur, nu va crește păr acolo unde nu e nimic, însă un efect de îndesire a bărbii poate fi observat după mai multe luni de tratament. Nu am încercat pe pielea mea, însă găsești ușor mărturii despre eficiența tratamentului pe internet.

Concluzie

Minoxidilul este un medicament excelent pe care îl recomand oricui se confruntă cu alopecia androgenică. Repet, însă, cu riscul de a deveni o placă stricată: cea mai bună opțiune pe care o avem în acest moment pentru a combate căderea părului este finasterida. Dacă nu ai efecte adverse de la finasteridă și mai adaugi și un tratament de stimulare a creșterii părului (minoxidilul fiind una dintre cele mai bune opțiuni), atunci ai șanse mari să poți păstra părul pentru încă 10 – 20 de ani.

Pe același subiect

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *