Îngrijire personală

Finasterida pentru căderea părului

Finasterida este cea mai eficientă și, în același timp, cea mai temută soluție pentru a opri căderea părului. Deși unele studii certifică o eficacitate crescută (uneori peste 70%) în oprirea căderii părului la bărbați, posibilele efecte adverse menționate pe prospect sperie o mare parte dintre doritori.

Explicam în articolul anterior (pe care am să te rog să-l citești, dacă nu ai făcut-o deja) care este mecanismul alopeciei androgenice, componenta genetică și ce rol are DHT în căderea părului. Ajunsesem în acel articol cu povestea la enzima 5-alfa-reductază; ei bine, finasterida blochează o mare parte din activitatea acestei enzime, reducând astfel conversia testosteronului în DHT și, în consecință, oprind sau reducând influența nocivă a acestuia asupra părului. Efectul este menținut atât timp cât iei medicamentul; căderea părului se va relua la câteva luni după ce oprești tratamentul. Acesta este și primul punct care ar trebui să te pună pe gânduri: ești dispus să iei un medicament pentru tot restul vieții, dacă asta presupune păstrarea părului? Iar problema cu „pentru tot restul vieții” nu e asociată doar finasteridei: dacă nu ai reținut până acum, chelirea nu se vindecă, se tratează.

În cât timp se vor vedea rezultatele?

În cel puțin 6 luni; tratarea alopeciei este un proces de lungă durată și rezultatele vor apărea (dacă vor apărea) după multe luni. Reține acest aspect și ponderează-ți așteptările, altfel vei pierde timp, bani și, poate cel mai important, mult păr căutând soluții miraculoase. Desigur, uneori poți observa și mai devreme o îmbunătățire, însă minim 6 luni sunt necesare pentru a putea ști dacă funcționează în cazul tău.

Trebuie să definim ce înseamnă un rezultat pozitiv: alopecia este o condiție progresivă așa că, dacă după 6 luni părul tău arată la fel, asta nu înseamnă că tratamentul nu funcționează. Dimpotrivă: poate fi un semn că finasterida a stabilizat căderea părului. Poate că nu este rezultatul pe care ți-l dorești, dar este un rezultat pozitiv. Da, se poate observa și o îmbunătățire după tratament, dar asta depinde și de starea firului de păr. Dacă miniaturizarea firului de păr a redus cu mai mult de jumătate diametrul lui, e posibil ca finasterida să nu poată readuce acel fir la grosimea lui inițială. Cu atât mai mult dacă ai zone de scalp în care nu mai crește nimic. Și asta pentru că finasterida este cu adevărat eficientă în menținerea și întărirea părului existent, nu în recuperarea lui. De aceea este foarte important să începi tratamentul cât mai devreme. Părul pierdut poate fi rar recuperat.

Care sunt efectele adverse?

Ca orice medicament, și finasterida are reacții adverse. Însă, cele mai importante sunt eventualele probleme sexuale: libidou redus și disfuncție erectilă. Incidența este mică (1%) și aceste probleme dispar la încetarea tratamentului (sau, uneori, după ce finasterida este eliminată complet din organism, ceea ce, în funcție de durata tratamentului, poate dura până la o lună). Dacă te numeri printre cei sensibili la finasteridă, acest tratament nu este pentru tine. Și, din păcate, nu există teste care să depisteze o eventuală incompatibilitate cu finasterida; nu poți ști decât dacă iei medicamentul.

De unde cumperi?

Sunt două medicamente principale în România care conțin finasteridă: Propecia și Proscar, ambele produse de o companie americană (Merck). Cele două medicamente se eliberează doar cu rețetă medicală. Propecia menționează pe prospect că tratează alopecia, Proscar specifică pe prospect că reduce volumul mărit al prostatei. Atunci de ce menționez și acest medicament? Pentru că finasterida a fost utilizată inițial pentru tratarea problemelor de prostată (cauzate de același hormon, DHT). În timp, s-a observat influența benefică în oprirea căderii părului și a fost aprobat tratamentul și pentru această problemă (însă cu o doză mult mai mică, 1 mg pe zi în loc de 5 mg). Și mai e un motiv pentru care menționez ambele medicamente: Propecia costa aproximativ 170 de lei pentru 30 de comprimate de 1 mg. Proscar costă 40 de lei pentru 30 de comprimate de 5 mg. Ambele conțin aceeași substanță activă: finasterida.

Experiența mea cu medicamentul

La data la care scriu acest articol am 8 luni de când urmez tratamentul. Am început cu Propecia și apoi, timp de 6 luni, cu Proscar. Am completat tratamentul cu minoxidil (despre care am să scriu într-un articol viitor) o dată pe zi (seara). Rezultatele sunt mulțumitoare: părul arată clar ceva mai bine, însă, dacă e să fiu sincer, impresia mea este că părul pare mai des pentru că firele de păr sunt mai groase și sănătoase; nu cred că firele noi sunt atât de multe. Cel mai important: nu am resimțit efecte adverse (această frică m-a ținut departe de medicament timp de aproape 10 ani de când am citit prima oară despre el). Pe viitor plănuiesc să continui tratamentul pentru că, cel puțin pentru mine, funcționează. Singurul meu regret este că nu am început mai devreme.

Ce trebuie să mai știi?

Rareori, în primele săptămâni după ce începi tratamentul, părul tău poate cădea într-un ritm mai alert (scrie și pe prospect). Nu te speria: situația se va remedia. Am menționat acest lucru pentru că sunt cazuri în care bărbații trec prin această fază inițială în care părul lor ajunge să arate mai rău decât la început, se sperie și întrerup tratamentul. Ai răbdare: tot ce pierzi la începutul tratamentului vei recupera ulterior.

Alte surse de informare

Am citit sute de articole și am vizionat nenumărate ore de material video în toți acești ani de când mă interesez de căderea părului. Consider că cea mai bine structurată informație am regăsit-o pe acest canal YouTube: The Hair Loss Show. Cei doi medici australieni au experiență de zeci de ani în lucrul cu pacienții și reușesc să explice scurt și la obiect concepte care, altfel, ar părea complicate.

Concluzie

Am încercat să scriu acest articol într-un ton cât mai neutru pentru că mi-am propus să informez, nu să conving. Mă enervează atât aura de thriller ieftin care înconjoară subiectul, cât și profeții care încurajează pe toată lumea să ia finasteridă și expediază mult prea repede informațiile negative de pe prospect. Adevărul este undeva la mijloc și consider că acest medicament nu este pentru toată lumea; informează-te bine, consultă-te cu un medic dermatolog și fii pregătit ca tratamentul să nu fie cel potrivit pentru tine. Însă, dată fiind rata destul de mare de succes (spuneam la început: peste 70%), consider că finasterida este cel mai important tratament pe care îl avem în acest moment pentru prevenirea căderii părului.

Cât de curând am să continui seria de articole cu cel puțin încă două subiecte foarte importante: minoxidilul și transplantul de păr.

Pe același subiect

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *