Îngrijire personală

Transplantul de păr

În ultimul deceniu a devenit din ce în ce mai ușor să faci un transplant de păr: numărul de clinici e tot mai numeros, tehnologia implicată e din ce în ce mai sofisticată (se folosesc uneori și roboți pentru implantul firelor de păr), iar costul unei astfel de proceduri a devenit accesibil unei largi categorii de bărbați. Acesta este un lucru extraordinar, dar are și un mic dezavantaj: totul a devenit extrem de comercial și, în goana după vânzări, clienții ajung să fie convinși că un transplant de păr este o procedură mai simplă decât este în realitate. Și, cel mai trist, sunt foarte mulți bărbați care cred că un transplant de păr e o procedură unică, aplicabilă oricui și garantată pe viață, ceea ce nu e mereu adevărat.

Ce este un transplant de păr?

În primul rând, trebuie să știm ce e un transplant de păr: este mutarea unui folicul de păr dintr-o zonă donatoare într-o zonă primitoare (cea afectată de alopecie). Aceasta este definiția de manual; mie mi se pare mai ușor de înțeles prin următoarea sintagmă: un transplant de păr este redistribuirea părului existent pentru a crea impresia de densitate în toate zonele scalpului. Sunt doi termeni importanți: „redistribuire„, care presupune să ai suficient păr de mutat dintr-o parte în alta, și „impresia„, pentru că rezultatul final va fi vizual. Într-un final, numărul de fire de păr cu care intri în clinica de transplant va fi egal (sau chiar mai mare) cu numărul firelor de păr cu care vei ieși; nu aduce doctorul fire de păr de acasă. Iar dacă nu ai suficiente fire de păr pentru a acoperi o chelie avansată, atunci rezultatul nu te va mulțumi.

Problema principală a transplantului de păr

Denumirea din limba engleză a alopeciei androgenice este „male pattern baldness„. E vorba de bărbați, de chelire și de, atenție, un tipar. Pentru că, dacă vei studia problema, părul cade mereu urmând câteva tipare. Problema apare atunci când un chirurg nepriceput modifică acest tipar și părul capătă un aspect nenatural. Așa că, dacă iei în considerare un transplant de păr, informează-te foarte bine, cere mai multe opinii și nu o alege pe cea mai pozitivă dintre ele (aș sugera chiar să consideri opinia cea mai rezervată în privința posibilităților de succes ale unui transplant de păr în cazul tău).

Sunt două proceduri principale, fiecare cu avantaje și dezavantaje: FUE (Follicular Unit Extraction) și FUT (Follicular Unit Transplantation).

Tehnica FUT

Această tehnică presupune tăierea unei fâșii de piele din zona donatoare, recoltarea foliculilor de păr din acea fâșie și implantarea lor în zona afectată de chelie. Fac aici o paranteză: zona donatoare este aproape întotdeauna zona din spatele capului; această zonă este, de obicei, cea mai puțin afectată de căderea părului. Firele de păr din zona donatoare au avantajul că nu cad chiar dacă sunt transplantate într-o zonă afectată. Un aspect foarte important: din zona donatoare se pot recolta, de obicei, între 6000 și 9000 de foliculi; aceste cifre sunt foarte importante și voi explica puțin mai încolo de ce.

Dezavantajul principal al acestei tehnici este cicatricea care rămâne în zona donatoare. Dacă vei dori să te tunzi foarte scurt pe viitor, cicatricea poate fi vizibilă. Și, mai important, dacă la un moment dat vei dori să abandonezi lupta și să te razi pe cap, opțiunea va fi cu atât mai dificilă. Un alt dezavantaj e că recuperarea după această intervenție durează un pic mai mult.

Principalul avantaj este că numărul de fire de păr care pot fi recoltate de pe o anumită suprafață este mult mai mare decât în cazul FUE, ceea ce poate fi un uriaș avantaj atunci când căderea părului a afectat suprafețe mari ale scalpului.

Tehnica FUE

Prin FUE se extrag foliculii de păr și pielea din jurul lor cu ajutorul unui bisturiu cilindric, după care se implantează în zona afectată. Prin această procedură se evită cicatricea liniară pe care o lasă tehnica de mai sus, FUT.

Dezavantajul principal este numărul mai mic de foliculi ce pot fi recoltați și riscul ca, dacă recoltarea este prea agresivă, zona donatoare să rămână cu prea puțin păr, creând un aspect nenatural. Un alt dezavantaj este că va trebui să te razi pe cap înainte de intervenție, ceea ce, pentru unii bărbați, poate fi deranjant.

Ce tehnică să alegi?

În ultimii ani tehnica FUE a devenit tot mai populară. Acea cicatrice lăsată de FUT descurajează mulți potențiali pacienți. Și înțeleg de ce: în definitiv, alopecia androgenică are o evoluție imprevizibilă. E bine să ai mereu o ultimă opțiune, aceea de a te rade pe cap sau de a te tunde extrem de scurt pe părți.

Dar, ce nu îți vor explica mulți doctori, e că zona donatoare din spatele capului este limitată. Spuneam mai sus că se pot recolta, în medie, între 6000 și 9000 de foliculi. Aceste cifre presupun o recoltare cu simț de răspundere, o recoltare după care zona donatoare arată încă suficient de densă. În cazul în care alopecia de care suferi e o formă agresivă (pierzi păr într-un ritm alert și / sau începe devreme, în jurul vârstei de 20 de ani) atunci e posibil ca FUE să nu fie suficient. Pe termen lung, FUT sau o combinație între cele două tehnici (în cadrul mai multor proceduri), e recomandabil.

Cum se caută un doctor pentru un implant de păr?

În primul rând, spun doctor și nu clinică. Desigur, orice doctor va lucra în cadrul unei clinici, însă numele celui care va superviza toată procedura și va interveni în toate etapele importante este mai important decât renumele clinicii. Este exact ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale: nu te operezi la Regina Maria, ci la doctorul cutare din cadrul Regina Maria.

Apoi, foarte important, cere mai multe opinii. Discuția cu mai mulți doctori o să îți clarifice multe aspecte. Trăim în epoca internetului și cele mai multe clinici pot oferi o consultanță sumară dacă le trimiți niște fotografii.

Un alt aspect pe care mulți îl ignoră: dacă un doctor este cu adevărat interesat de situația ta, va trata cazul tău gândind în perspectivă. Dacă, după un consult, rămâi cu impresia că doctorul îți poate oferi o soluție simplă și definitivă, caută un altul. Cineva care vrea mai mult decât să-ți ia banii din buzunar îți va vorbi despre cât de important este să păstrezi părul pe care îl ai și îți va vorbi cu siguranță despre finasteridă. Desigur, nu e obligatoriu să iei medicamentul, dar te va avertiza despre posibilitatea ca, în spatele proaspătului implant, părul tău să continue să cadă. Desigur, dacă „banca” ta de păr (zona donatoare) îți permite, poți reveni oricând pentru un nou transplant. Dar eu cred că e mai simplu să previi decât să tratezi.

În cadrul unui prim consult, cere să vezi un catalog cu rezultatele anterioare ale doctorului respectiv. Reține că în acel catalog sunt cazurile lui de succes și că tu poate nu vei răspunde la fel de bine la intervenție. Dacă „succesele” lui nu te impresionează, mergi în altă parte.

Avem un avantaj în România că una dintre țările care oferă un raport preț – calitate foarte bun este la distanță de câteva ore de condus: vorbesc despre Turcia. Verifică oferta lor; au uneori și personal care vorbește limba română. Au apărut chiar și oferte de transplant de păr cu cazare, plimbare cu feribotul prin Istanbul și ieșiri la restaurant. Nu că ar conta, dar vreau să vezi cât de departe a ajuns domeniul și cât marketing implică. Indiferent că vrei un transplant de păr sau doar o baclava, turcii știu să fie ospitalieri.

La ce să te aștepți după un transplant de păr?

Cea mai grea perioadă după un transplant de păr este prima săptămână: va trebui să ai o grijă deosebită, să nu te speli pe cap decât cu ceea ce îți recomandă doctorul, fără a folosi apă cu presiune. Și, ceea ce te va surprinde, la sfârșitul acestei săptămâni părul proaspăt implantat va începe să cadă; și va continua să cadă pentru o lună până la 3 luni. Asta pentru că firele transplantate intră automat în faza terminală de creștere și cad. Rădăcinile rămân însă acolo (mai precis, majoritatea rădăcinilor) și, după 6 luni, părul reîncepe să crească. Vei vedea rezultatul final al intervenției abia după 10 – 12 luni de la transplant. Minoxidilul sau alte tratamente de stimulare a creșterii părului pot grăbi uneori procesul.

E suficient un transplant de păr?

Asta nu îți poate răspunde nimeni. Depinde de situația actuală, de rezerva de păr din zona donatoare și de evoluția alopeciei. Însă fii pregătit pentru o a doua intervenție cândva în viitor. Au apărut tot mai multe oferte care promit transplantul a până la 5000 de foliculi într-o singură intervenție. Ai face o greșeală uriașă să alegi doctorul care îți oferă cel mai mare număr de foliculi transplantați. Mai degrabă, întreabă care e minimul necesar de foliculi cu care poți obține o situație decentă a părului. Pentru că, dacă epuizezi la 25 de ani 5000 de foliculi din cei 6000 disponibili, nu știu ce vei face la 35 de ani când, poate, vei avea nevoie de o intervenție suplimentară.

Concluzie

Știu ce înseamnă stresul căderii părului și înțeleg că vei dori să rezolvi cât mai repede această problemă. Însă transplantul de păr e un domeniu în care erorile se repară greu și cu mulți bani. Încearcă să te relaxezi și să privești totul în perspectivă. Căderea părului e o luptă pe termen lung pe care o poți câștiga dacă nu iei decizii pripite.

Pe același subiect

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *