Sunt gras, dar mă tratez

Hainele alese cu grijă și bun gust ne pun în valoare calitățile și ascund (sau retușează) defectele fizice. Hainele ne pot ajuta în multe situații, însă cred că este timpul să le ajutăm și noi pe ele: înainte de a ajusta hainele, să ne „ajustăm” pe noi înșine. Astfel, există un domeniu unde, cu puțină voință, putem îmbunătăți considerabil aspectul final al oricărei ținute: greutatea. Prea mulți se ascund în spatele diferitelor scuze („așa sunt eu de când eram mic„, „cred că e de la glande„, „n-am timp să fac sport„, etc) și ignoră faptul că au depășit demult limita de greutate optimă pentru conformația lor, limită stabilită nu de către vreun mare designer de haine slim fit, ci de către doctori. Avem deci nu numai o problemă estetică ci, mai ales, una de sănătate dacă nu înlăturăm surplusul de greutate.

În cazul în care te încadrezi în categoria celor cu probleme (în plus) de greutate și te-ai decis să le rezolvi, iată câteva idei preconcepute la care ar trebui să renunți:

Voi ține regim

Printre cauzele care determină surplusul de greutate se numără nu doar lipsa mișcării, ci și alimentația necorespunzătoare. Aș îndrăzni să spun că aceasta este principala problemă. Strategia adoptată de toată lumea este: regim câteva luni și apoi revenirea la alimentația obișnuită. Dacă sunt probleme în viitor: reluăm regimul (eventual altul, pentru că, pare-se, cel anterior nu a fost atât de eficient). Abordarea este total greșită: nu trebuie să schimbi alimentația pentru câteva luni, ci pentru restul vieții. A ține regim rezolvă doar parțial și temporar problema. O alimentație echilibrată nu ar trebui să te îngrașe! Dacă se întâmplă asta, înseamnă că undeva greșești.

Sunt foarte multe surse gratuite de informare pe internet despre ce înseamnă o dietă echilibrată.

Nu am timp pentru sport

Sportul este foarte important în viața oricărui om. Prin sport însă cei mai mulți dintre noi înțelegem doar un efort foarte intens pentru care trebuie să alocăm minim o oră pe zi. Și mulți nu avem timp pentru acest efort; am găsit astfel scuza perfectă. Da, ar fi ideal să alergi în fiecare zi câte 30 de minute, însă sunt și alte tipuri de mișcare destul de eficiente: mersul pe jos este cel mai bun exemplu. Încearcă să folosești mai rar mașina și, dacă totuși o folosești, parcheaz-o un pic mai departe de serviciu. Câteva reprize a câte 10 minute de mers pe jos pe parcursul fiecărei zi contează.

Alocă însă 3 zile pe săptămână pentru a practica un sport, pentru a alerga sau pentru a merge la sală. Iar 15 minute de gimnastică dimineața pot fi un tonifiant la fel de eficient precum cafeaua.

Nu vreau să trăiesc o sută de ani

Argumentul principal al hedoniștilor: trăiește scurt și intens. Ideea că una dintre marile plăceri în viață este să mănânci și să bei ce și cât vrei mi se pare ridicolă. Da, e plăcut să mănânci și să bei, însă o plăcere la fel de intensă o resimt și atunci când urc pe scări câteva etaje fără să gâfâi și să transpir. Plăcere de care multă lume se lipsește fără regrete.

Problema este oricum formulată greșit din start: dacă am avea de ales între a trăi 80 de ani având în permanență grijă de sănătatea noastră și a trăi 60 de ani de excese poate că aș înțelege opțiunea unor teribiliști. Eu cred însă că adevărata alegere este între a trăi 80 de ani sănătoși, dar fără excese și a trăi 60 de ani presărați de probleme de sănătate și excese de orice fel. Și aici cred că se schimbă opțiunea principală, din păcate prea târziu de cele mai multe ori. Și, sincer, eu aș prefera 50 de ani sănătoși decât 100 de ani petrecuți parțial prin spitale.

Vecinul de la 4 avea 150 de kilograme și nu a avut probleme de sănătate până la 100 de ani

Factorul genetic este important în menținerea sănătății; vecinul tău (sau orice alt exemplu pe care mi-l dai) a pornit cu un mare plus. Da: sunt persoane care sfidează toate regulile fără repercursiuni. Majoritatea dintre noi însă nu suntem atât de norocoși. Pentru fiecare „vecin de la 4” cred că există cel puțin 1000 de contraexemple de „exces și pedeapsă” pe holurile spitalelor.

Am tratat doar o mică parte dintre scuzele uzuale ale supraponderalilor. Atunci când nu avem voință, compensăm cu o imaginație debordantă în a ne motiva insuccesul. Sunt curios: tu ce scuză ai?

Te-ar putea interesa:

Cum să reduci transpirația

Fie că ne place sau nu, transpirația are un rol important și benefic: este modalitatea…

Postul intermitent 16:8

Ce este postul intermitent?

În articolul despre deficitul caloric precizam că singura metodă de slăbit care are sens este…

Deficit caloric

Deficitul caloric pentru slăbit

Dintre toate metodele de slăbit, singura care funcționează și are sens pentru mine este deficitul…

Lasă primul comentariu

Ce este RFID?
În acest moment, aproape toate cardurile bancare au funcția RFID (prescurtarea de la radio frequency identification).

Această tehnologie este cea care permite plățile contactless.

Cardul conține un chip RFID care transmite constant, pe distanțe foarte scurte, informațiile personale necesare finalizării tranzacțiilor la un terminal POS.

Cu toate că funcția este extrem de utilă în facilitarea plăților, există teama că această tehnologie ne poate expune unor riscuri suplimentare: că persoane rău intenționate pot accesa aceste informații cu un dispozitiv extern.

Deși un astfel de furt este puțin probabil, un portofel cu funcția de blocare RFID ne poate oferi o siguranță suplimentară. Buzunarele portofelului sunt căptușite cu un material special care blochează transmiterea acestor informații.