Garderoba

Cum să economisești cheltuind mai mult

Aparent titlul pare o contradicție în termeni însă, la sfârșitul articolului, îmi vei da dreptate.

Sunt câteva sfaturi care te vor determina să cheltuiești mai mult decât ți-ai propus pentru cumpărăturile tale. Privește aceste cheltuieli însă ca pe o investiție pentru că, în timp, îți vor aduce importante economii.

Astfel:

 • Nu mai considera important doar prețul produsului, ci și numărul de purtări pe care îl estimezi. O pereche de pantofi de 100 de lei pe care o porți de 100 de ori este mult mai scumpă decât o pereche de pantofi de 300 de lei pe care o porți de 500 de ori. Da, pantofii de calitate, îngrijiți corespunzător și purtați prin rotație, pot rezista chiar mai mult de atât.
 • Dacă porți des costum, caută magazine care îți oferă posibilitatea de a cumpăra două perechi de pantaloni. Pantalonii sunt supuși uzurii mai intens decât sacoul; poți prelungi astfel viața costumului tău;
 • Cumpără-i prietenei / soției / amicei tale o cafea sau un buchet de flori pentru a o convinge să te însoțească la cumpărături. Singur nu vei lua întotdeauna cele mai inspirate decizii. Este bine să avem mereu încă o părere (cea a vânzătoarei nu trebuie să conteze) atunci când cumpărăm un articol vestimentar nou;
 • Repară încălțămintea la timp. Chiar și cea mai bună pereche de pantofi are nevoie, la un interval de timp, de o vizită la cizmar (pentru schimbarea flecurilor, de exemplu). O minimă uzură a pantofilor este normală și nu trebuie să-i schimbi. Repară-i din timp și îi poți purta liniștit încă o lungă perioadă.
 • Cumpără articole mai scumpe. Dar nu foarte scumpe; expresia „atâta dai, atâta face” este valabilă în cazul hainelor. Nu mai cumpăra cele mai ieftine haine pentru că, de multe ori, prețul lor reflectă calitatea.
 • Ia un abonament la sală. În afară de un incendiu, îngrășarea stăpânului este cea mai scumpă catastrofă ce se poate abate asupra garderobei tale.
 • Caută sfatul unui profesionist. Sau investește timp în a te informa. Vei evita astfel acea nesiguranță care îți pot umple dulapul de haine ce ulterior vor sta la naftalină.
 • Cumpără lucruri de care nu ai nevoie imediată. Lucrurile pe care le cumperi în grabă nu sunt mereu cele mai bune investiții. O cheltuială inspirată făcută astăzi, chiar dacă ne forțează un pic bugetul alocat cumpărăturilor, poate fi o economie importantă în viitor;
 • Apelează la croitor. Nu trebuie să cheltuiești enorm de mulți bani pe hainele tale, însă le poți face să arate de parcă ai fi cheltuit acei bani. Te poți integra în cel mai exclusivist mediu purtând un costum cu preț modic ajustat de un croitor foarte priceput.
 • Cumpără umerașe mai scumpe. Umerașele din lemn, late, vor păstra umerii sacoului tău fără a-i deforma. Renunță la umerașele de plastic ieftin.
 • Dacă abia începi să-ți construiești garderoba sau dacă, dintr-un motiv care îmi scapă, nu ai nici o pereche de pantofi, cumpără din prima două perechi. O pereche de pantofi purtată zilnic se va strica foarte repede, chiar și în cazul unei perechi de calitate. Poartă minim două perechi de pantofi prin rotație și acestea vor rezista o perioadă îndelungată.
 • Cumpără o stație de călcat. De cele mai multe ori costumul tău nu are nevoie decât de puțină călcare. Aburii stației de călcat te ajută să fii mereu impecabil evitând drumurile dese la spălătorie. În plus, chimicalele folosite la spălarea uscată a costumului dăunează în timp stofei și formei costumului, reducând durata de viață a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *