Am purtat în adolescență tricouri pe sub cămașă, însă doar în sezonul rece. Deși transpir de fel destul de intens, nu mi s-a părut niciodată o soluție potrivită pentru vară. Ca să fiu sincer, nu mi se pare o idee bună nici pentru sezonul rece: decât să adaug ceva pe sub cămașă, mai bine pun un cardigan sau pulover deasupra. Dar asta e deja o chestiune de gusturi. Dacă ție îți place să interpui un strat între corp și cămașă, iată principalele opțiuni:
Maioul
Da, știu: maieu sau maiou? Conform dicționarului: maiou; deși moldoveanul din mine încă se mai revoltă uneori.
Dacă decizi să porți ceva pe sub cămașă, trebuie să știi că, dintre soluțiile de reținere a transpirației, maioul mi se pare cea mai nefericită alegere: acoperă doar spatele, abdomenul și pieptul. Zona cea mai predispusă transpirației – subrațul – rămâne descoperită. În plus: liniile lui sunt vizibile de sub majoritatea cămășilor din cauza marginilor care sunt de obicei cusute din material dublat. Mie îmi displace această vizibilitate excesivă.
Tricoul
Un tricou simplu, cu mânecă scurtă și la baza gâtului este o soluție bună. Acoperă o mare parte din corp, inclusiv zona subrațului. În ciuda suprafeței acoperite mai mari (comparativ cu maioul), mi s-a părut mereu o soluție mult mai discretă. Singurul lucru care trădează prezența lui sunt mânecile. Ca să accentueze și mai mult acest neajuns, mulți bărbați aleg tricouri cu mânecă largă. Dacă apelezi la acest tricou, încearcă să găsești unul care să fie cât mai aproape de corp.
Un dezavantaj al tricoului este faptul că, dacă deschei primul nasture de la cămașă, tricoul devine vizibil. Dacă nu te deranjează acest aspect, atunci poartă-l în continuare. Însă eu aș prefera următoarea soluție:
Tricoul cu guler în „v”
Are toate avantajele tricoului anterior și unul în plus: nu se vede în momentul în care deschei cămașa la gât. Mi se pare cea mai potrivită soluție.
De ce să porți ceva pe sub cămașă? Motivele invocate de cei care poartă sunt:
- uzura cauzată de purtarea și spălarea frecventă este preluată de tricou, prelungind viața cămășii;
- în cazul pilozității excesive pe piept, mulți preferă mai degrabă să lase la vedere acel triungi alb format de tricou la baza gâtului;
- evitarea petelor de transpirație inestetice de pe cămașă;
- dacă ajungi într-un mediu cu aer condiționat, rolul tricoului se inversează și acesta te protejează de răcoare.
Nu consider că purtarea unui strat adițional pe sub cămașă în sezonul estival ar fi o greșeală de stil atât timp cât acest strat este unul discret (încearcă să găsești culori apropiate cămășii; o soluție bună este și griul deschis care se poate purta cu majoritatea cămășilor din garderobă). Personal, deși transpir destul de mult, prefer să nu adaug un strat suplimentar. În schimb, lupt cu căldura astfel:
- aleg exclusiv cămăși de bumbac; evit cămășile non-iron, easy-iron, oricealt-iron pentru că sunt tratate cu diferite substanțe pentru a evita șifonarea excesivă. Din experiență îți spun că vei transpira destul de mult în aceste cămăși. Despre cămășile de poliester nici nu poate fi vorba: senzația de plastic pe piele mă face să transpir instant. Cămășile de in nu mi se par potrivite unui mediu formal însă, dacă alegi un model cât mai simplu și din țesătură deasă, merită încercat;
- o parte din transpirația excesivă este cauzată de anxietate. Pățeam destul de des acest lucru în trecut: începeam să transpir și, automat, se instala o stare de disconfort care agrava situația. Am observat că dacă aleg o cămașă care să mascheze parțial petele de transpirație sunt mult mai relaxat. De aceea port vara cămăși deschise la culoare și / sau cu imprimeuri;
- o parte din vină pentru transpirația excesivă aparține alimentației; evită mâncărurile condimentate sau grase pe timpul verii;
- nu port cravată (deși, în cazul meu, asta e valabil pentru toate anotimpurile). E un fel de rebeliune a mea: cred că port mai des cravată în timpul liber decât la serviciu. Lucrez însă în IT și, chiar și fără cravată, nu mi-e greu să fiu unul dintre cei mai eleganți din branșă (atenționare cititor: sarcasm!). Dacă totuși ești nevoit să porți acest accesoriu și pe timpul verii: lasă câteva cravate la birou sau în mașină; le poți purta astfel doar în mediul unde, teoretic, nu trebuie să lupți cu căldura de afară.
Ai purtat sau ai purta ceva pe sub cămașă? Mai știi și alte soluții pentru a lupta cu căldură atunci când activitățile zilnice impun o cămașă?