Probabil că ți-au atras atenția colegii sau te-ai văzut din întâmplare într-o oglindă când probai haine în mall; e destul de evident acum: părul tău e mai rar în creștet sau la tâmple. Ai apucat să te dai cu ulei de ricin / rozmarin / ceapă / usturoi / salvie / aloe vera / ardei iuți / ghimbir sau alte tratamente naturiste? Sau ai cumpărat direct un set scump de fiole de tratament împotriva căderii părului de la farmacie? Ai masat intens scalpul sau ai încercat să stai cu capul în jos pentru a activa circulația? Înainte să-ți irosești timpul și banii cu tratamente inutile și / sau scumpe, relaxează-te și hai să înțelegem ce ți se întâmplă. Trec prin aceeași problemă și știu cum e: ești debusolat și speriat de perspectiva de a ajunge chel. În starea actuală ești un candidat perfect pentru unul dintre miile de tratamente naturiste sau, mai rău, poți irosi bani prețioși pe unul dintre tratamentele scumpe care umplu farmaciile. Unele dintre ele pot funcționa pe termen scurt sau mediu, însă pe termen lung sunt insuficiente.
Eu nu am nimic de vândut, nici măcar iluzii: îți spun, deci, din start, că principala cauză a căderii părului la bărbați are la bază o predispoziție genetică ce nu poate fi vindecată. Există, însă, tratamente care pot avea o oarecare eficacitate; în multe cazuri, însă, aceste tratamente vor trebui urmate pentru tot restul vieții (sau, mai precis, câtă vreme vei dori să ai păr).
Prima fază: negarea
Un avertisment înainte de a intra în detalii mai tehnice: prima fază a pierderii părului este negarea. Această fază te va face să irosești timp prețios. Tratamentele existente sunt cu atât mai eficiente cu cât le începi mai devreme. Ascultă mai degrabă de colegii tăi „răutăcioși” (dar nu rău intenționați) care îți spun că vei cheli decât de mama / sora / prietena ta: persoanele foarte apropiate ne menajează mereu crezând că ne fac un bine. Dacă ți se pare că ai o problemă e mai bine să verifici decât să te complaci. Dacă nu te deranjează, poți ignora: nu se moare din chelie și eu cred că poți arăta bine și fără păr. Dar, dacă într-adevăr nu te deranjează, de ce citești acest articol?
Cauzele
Mai departe: trebuie să fim siguri de factorul care determină căderea părului. Da, cele mai multe cazuri sunt determinate de un factor genetic, dar mai sunt și alte cauze. Trebuie să știi, în primul rând, că toți oamenii pierd între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Dacă numărul „mare” de fire de păr pe care îl vezi atunci când te piepteni dimineața e tot ce te-a speriat, poate că exagerezi numărul acestor fire și totul e doar un proces natural de regenerare a părului. O carență de fier sau zinc în organism poate, de asemenea, accelera căderea părului; la fel și funcționarea deficitară a glandei tiroide. Stresul e un factor important și nici curele de slăbit bruște nu ajută părul.
O vizită la dermatolog
Indiferent de cauză, îți recomand să mergi la dermatolog. El este singurul în măsură să evalueze starea ta. Vei face o serie de analize pentru a depista eventuale carențe din organism. Unele clinici de dermatologie îți oferă și posibilitatea efectuării analizei firelor de păr prin tricoscopie: se folosește un instrument care mărește imaginea firelor de păr, permițând medicului o analiză mai clară a stadiului acestora și a sănătății scalpului. Îți recomand să alegi o clinică ce oferă și acest serviciu. Dacă medicul determină cauza ca fiind orice altceva decât o predispoziție genetică, atunci urmează tratamentul prescris, elimină stresul și totul se va rezolva. Dacă este, însă, o cauză ereditară, hai să înțelegem ce se petrece.
Alopecia ereditară
Alopecia androgenică sau ereditară (numele de manual a ceea ce eu și tu numim chelire) este determinată de o sensibilitate genetică a firelor de păr la acțiunea unui hormon numit DHT (prescurtarea de la dihidrotestosteron). Problema este că știm prea puține despre numărul și rolul genelor implicate, de aici și lipsa unui tratament permanent. Revenim, însă: sub acțiunea acestui hormon (DHT) grosimea firelor de păr se reduce treptat (un proces numit miniaturizare). Trebuie să știi că toate firele de păr de pe cap cresc în cicluri de 3, 4 sau 5 ani după care cad și sunt înlocuite; sub acțiunea DHT noile fire de păr vor fi mai fragile cu fiecare ciclu. La un moment dat, aceste fire nu mai cresc deloc.
Dacă despre genele implicate în căderea părului știm prea puține, despre DHT (și hormoni, în general) știm ceva mai multe. Știm că DHT este un derivat al testosteronului. Și mai știm că transformarea testosteronului în DHT este intermediată de o enzimă: 5-alfa-reductază. Legat de această enzimă: părul cade în special din zona superioară a scalpului, începând, în funcție de caz, din zona creștetului și / sau a tâmplelor, dar mult mai rar de pe laterale sau de la spate. Motivul este distribuția neuniformă a enzimei de mai sus (5-alfa-reductază), cu preponderență în partea superioară, ce determină o sinteză mai mare de DHT în acele zone. Această enzimă este și cheia principalului tratament, finasterida, subiect pe care îl tratez în articolul următor.