Cămașa, Costumul, Garderoba, Paltonul

Pe ce parte sunt dispuși nasturii la îmbrăcămintea pentru bărbați

„Domnu’, mă scuzați: știți dacă haina aceasta este pentru bărbați?” Am primit această întrebare de mai multe ori. Personajul este, invariabil, un domn între două vârste ce ține în mână un sacou sau palton. Dintr-un motiv care îmi scapă, toate aceste haine de sex incert sunt și lipsite de gust, așa că am mereu o mică ezitare înainte de a răspunde. Îmi spun că, până la urmă, gusturile nu se discută și răspund la obiect, sigur pe mine: „Este de bărbați pentru că are nasturii pe partea dreaptă” sau, după caz, „de femei, pentru că are nasturii pe partea stângă”. Mereu mă surprinde că mai sunt persoane care nu știu acest „secret”.

Explicația

Am căutat o explicație pentru acest detaliu vestimentar și nu am găsit una care să mă convingă. Cea mai vehiculată variantă spune că, în secolul al XIX-lea, aristocratele se îmbrăcau cu ajutorul servitorilor. Miloase, s-au gândit să le ușureze acestora munca și să scurteze tot procesul punând nasturii pe partea cealaltă. Restul femeilor, care nu beneficiau de servitori, au preluat detaliul ulterior, într-o încercare de a se identifica cu aristocrația.

Explicația nu mi se pare plauzibilă. În primul rând, mi se pare absurd ca mamele, surorile și partenerele noastre să fie mai „chinuite” decât servitorii secolului al XIX-lea, păstrând nasturii pe partea „greșită” în timp ce sunt private de ajutorul servitorilor de odinioară. Apoi, sunt convins că și domnii erau ajutați, poate într-o măsură mai mică; de ce nu s-a procedat la fel și în cazul lor?

O altă explicație, care conține mai mult umor decât adevăr, este că nasturii sunt pe partea cealaltă la femei nu pentru a facilita îmbrăcarea, ci dezbrăcarea lor de către bărbați. Nimic de adăugat aici!

Cel mai probabil, dispunerea diferită a nasturilor în funcție de sex a fost o decizie a croitorilor vremii, preluată treptat de toată lumea.

De ce trebuie să știi pe ce parte sunt dispuși nasturii?

Moda ultimului secol a redus tot mai mult diferențele dintre hainele celor două sexe. Îmi e greu să găsesc un element vestimentar din garderoba masculină care să nu fi fost preluat si de partenerele noastre. În plus, moda dictează haine tot mai strâmte pentru bărbați și haine tot mai largi pentru femei (vezi cazul așa-zișilor „boyfriend jeans”). Vor veni timpuri când ne vom deosebi doar prin nasturi. Când se va întâmpla asta, fii sigur că știi să faci diferența!

Sursă imagine

Sursă imagine

Ce facem când hainele nu au nasturi?

Regula generală este: hainele bărbătești se închid cu partea stângă peste partea dreaptă; cele femeiești, cu partea dreaptă peste partea stângă. Ca să-ți fie mai ușor să-ți amintești, gândește-te că haina trebuie să-ți permită, dreptaci fiind, să poți scoate sabia cu ușurință (o sabie imaginară; nu te gândi la cine știe ce altceva); se pare că acesta a fost motivul determinant al modului în care se încheie hainele masculine.

Din păcate, sfatul meu vine un pic cam târziu pentru câțiva bărbați. Destul de rar, ce-i drept, online sau în viața reală, văd nefericiți care poartă haine de femei. E o situație penibilă de care nici măcar nu sunt conștienți. Dacă ai descoperit o astfel de eroare în garderoba ta, renunță la a mai purta acea haină. Poate că tu ai fost ignorant, dar femeile nu ratează, în general, aceste detalii.

Sursă imagine

La orice regulă există și excepții. Prima ar fi moda recentă a hainelor unisex. Acestea respectă întotdeauna regula valabilă pentru bărbați. O altă excepție: am mai văzut haine evident feminine care au totuși nasturii pe partea dreaptă, sporind confuzia generală.

În loc de concluzie

Dacă ești nevoit să verifici nasturii pentru a determina dacă o haină este de bărbați sau de femei, întreabă-te dacă vrei să o porți cu adevărat. În ciuda a ceea ce propune moda ultimilor ani, eu cred că hainele bărbătești ar trebui să fie ușor de identificat de la distanță. Dacă au un aer feminin, nu mai contează pe ce parte au nasturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *