Una dintre regulile pe care le-am înțeles greu este cea legată de ultimul nasture al sacoului. Acest nasture trebuie obligatoriu lăsat descheiat. Acest “obligatoriu” m-a nedumerit la început, mai ales că explicațiile erau mereu lacunare: “așa se face”, “așa arată mai bine”, dar fără a intra în detalii referitoare la de ce se face așa sau de ce arată mai bine.
Dar hai să prezentăm întâi regula, pentru ca toată lumea să știe despre ce discutăm. Un sacou se încheie astfel:
Sursă imagini: suitsupply.com
Dacă sacoul are un singur nasture e simplu: e preferabil să-l ții încheiat. Dacă are doi nasturi, îl închei pe cel de sus și îl lași descheiat pe cel de jos. Dacă are trei nasturi: cel din mijloc încheiat, cel de jos descheiat, iar cel de sus după preferințe (eu nu-l închei niciodată). Sacoul cu patru nasturi se încheie după gust și se aruncă la gunoi.
Moda a pornit-o, zice-se, Eduard al VII-lea, monarh al Regatului Unit, care s-a îngrășat atât de tare încât prefera, contrar uzanțelor, să-și lase ultimul nasture al vestei descheiat. Curtenii au copiat imediat gestul, iar restul e istorie.
Acesta mi se pare însă un caz interesant unde mai întâi apare moda după care apar elementele care să o justifice: de vreme ce așa s-a considerat că e corect să porți sacoul, croitorii au adaptat forma acestuia ținând cont de regula ultimului nasture. Sacourile moderne, dacă sunt croite bine, vor accentua talia purtătorului și vor avea un aer tineresc cu o singură condiție: să nu închei acel ultim nasture. Mai mult: atunci când mergem, un sacou care nu restricționează coapsele va contribui la libertatea de mișcare și va face mai puține cute, contribuind la un aspect mai “curat” al ținutei.
Pe mine argumentele de mai sus m-au convins; mă rodea totuși o ultimă întrebare: de ce nu renunțăm la acel nasture? De ce nu tăiem nodul gordian, croind toate sacourile cu un singur nasture pentru a nu mai avea bătăi de cap? Îmi place să primesc mereu argumente și, la rândul meu, îmi place să-mi argumentez opiniile; dar răspunsul scurt pe care ți-l pot da este că un sacou potrivit pentru purtarea zilnică arată mai bine cu doi nasturi. Poate că este echilibrul pe care îl creează între partea superioară, “aglomerată” cu detalii (revere, buzunar la piept etc.) și partea inferioară, care are “doar” buzunarele, sau poate că este doar un gust cultivat de decenii, însă eu (și nu numai) consider că sacoul cel mai important dintr-o garderobă profesională are 2 nasturi în partea frontală. Sacoul cu un singur nasture aparține mai degrabă ținutelor formale.
Referitor la extinderea regulii și la alte elemente din garderobă: e preferabil, dar nu obligatoriu, să lăsăm ultimul nasture descheiat la vestă, cardigan, palton.