Sprezzatura

Unul dintre termenii care generează confuzie printre pasionații de stil este sprezzatura. Confuzia este alimentată și de numeroasele exemple proaste care au umplut internetul.

Definire spezzatura

Încep prin a defini succint sprezzatura: eleganță fără efort (definiție valabilă în contextul stilului vestimentar; altfel, termenul are o accepțiune mai largă). Ideea nu este să pui cap la cap o ținută elegantă în 10 minute; asta se numește eficiență. Înseamnă ca, în ținuta elegantă cu care ieși pe ușă, să nu se vadă vizitele la croitor sau orele petrecute în magazine, ci să pară că totul ți-a luat doar 10 minute.

O analogie: știi acele momente când te pregătești pentru prima întâlnire cu o fată / femeie foarte atrăgătoare? Trebuie să te îmbraci cu hainele care îți vor maximiza șansele de a o cuceri. În același timp, nu e în avantajul tău ca ea să vadă că ai depus prea mult efort. Să presupunem că totul merge bine, fata merită tot deranjul și reușești să o impresionezi. Tu, degajat (chiar dacă doar în aparență), îmbrăcat în cele mai bune haine, ei bine, acela e un început de sprezzatura.

Dacă termenul de sprezzatura este greu de reținut, folosește termenul din limba română: nonșalanță. O ținută elegantă purtată cu nonșalanță este sprezzatura.

Definire greșită

M-am referit la început la exemplele negative care circulă on-line. Problema începe de la definiția greșită a sprezzatura: am spus mai sus că sprezzatura este eleganța obținută aparent fără efort. O altă definiție, greșită din punctul meu de vedere, este “neglijență studiată“. În virtutea acestei definiții, subiectul face tot posibilul să insereze elemente de aparentă neglijență într-o ținută mai mult sau mai puțin reușită. Desigur, nonșalanța de care vorbeam mai devreme poate duce și ea la mici erori vestimentare: o cravată puțin strâmbă, o batistă de buzunar mototolită și altele. Dar toate aceste erori par (și de multe ori sunt) întâmplătoare. Însă cât de mare trebuie să fie întâmplarea încât să te trezești că una dintre curelele pantofilor tăi double monks este desfăcută (vezi mai jos) și, în jurul tău, mai sunt încă 50 de tipi care au pățit același lucru? Asta este, din păcate, o zi obișnuită la Pitti Uomo; “nonșalanța” lor mă duce cu ideea la ore petrecute în fața oglinzii, ceea ce e opusul discuției de astăzi.

Sprezzatura – așa nu

Am selectat mai jos o parte dintre cele mai comune apucături de, așa-zisă sprezzatura. Așa nu:

Curea desfăcută la pantofi

Sursa imaginii

Participanții la evenimentele de modă, care umplu apoi internetul cu fotografii de așa zis “street style”, preferă un tip de pantofi: double monks. Dintre cei care poartă pantofi double monks, jumătate vor lăsa una dintre curele desfăcută. Îți recomand pantofii; nu îți recomand acest gest afectat.

Nasturi desfăcuți la gulerul cămășii

Sursa imaginii

În general, evit să port cravată la cămăși care au guler prins cu nasturi la bază. Nu e o greșeală, dar cele două sunt din registre diferite și nu îmi place să le amestec. Gestul suplimentar de a lăsa cei doi nasturi deschiși cred că ține mai mult de neglijență decât de nonșalanță.

Partea din spate a cravatei mai lungă

Sursa imaginii

Trebuie să recunosc că am văzut câteva cazuri în care modul acesta de a lega cravata părea interesant. De cele mai multe ori însă pare stupid; cazul de mai sus nu face excepție.

Cămașa care se vede de sub puloverul pe gât

Sursa imaginii

Din fericire, am văzut mai rar acest mod de a purta cămașa pe sub puloverul pe gât. Dar poate că suntem abia la începutul acestui “trend”.

Când vine vorba de sprezzatura, totul trebuie să se întâmple inconștient. Dacă petreci câteva minute înainte de a ieși pe ușă gândindu-te cum să “strici” ținuta impecabilă, atunci nu îți va ieși. Sfatul meu este să renunți să te mai gândești la asta. Îmbracă-te zilnic ca și cum ai vrea să cucerești acea fată frumoasă cu care ai mereu o primă întâlnire și, te asigur, vei ajunge acolo fără negreșit.

Sprezzatura: așa da

Îți dau mai jos câteva exemple de persoane (și ținute) care, consider eu, definesc bine sprezzatura. Reține, totuși, că termenul de sprezzatura are un grad ridicat de subiectivitate. Unde eu văd elemente de sprezzatura, tu poți fi în total dezacord. Așa da:

Gianni Agnelli

Cu decenii înainte ca hipsterii contemporani să descopere sprezzatura, il capo di tutti capi de la Fiat știa foarte bine ce face. Gianni Agnelli este primul exemplu citat atunci când se vorbește de sprezzatura și trebuie să-i recunosc meritele. Este tipul de bărbat care pare să-și fi moștenit hainele, care este elegant fără să fi depus nici cel mai mic efort.

Sursa imaginii 1, Sursa imaginii 2, Sursa imaginii 3

Luciano Barbera

În general, nu-mi place cum arată mâinile băgate în buzunarele sacoului. Consider că e preferabil să folosești buzunarele pantalonilor dacă nu te poți abține. Luciano Barbera este o excepție: el, prin acest gest, mă convinge mereu că e un om relaxat și plin de umor. Desigur, nu doar acest lucru m-a convins să-l adaug printre exemple: hainele pe care le alege reușesc mereu să se contopească cu purtătorul. Nimic nu pare forțat și hainele par să-i fi aparținut dintotdeauna. De câte ori îl văd în fotografiile de la evenimentele de modă, mă surprinde mereu contrastul dintre eleganța acestui clasic și zecile de tentative eșuate care sunt la același eveniment.

Sursa imaginii 1, Sursa imaginii 2

Fabio Borrelli

Fabio Borrelli, un necunoscut până la momentul în care scriu acest articol (este directorul companiei italiene cu același nume, specializată în vestimentație masculină), m-a convins cu fotografia de mai jos (este cel din dreapta):

Sursa imaginii

În această fotografie pare că, dacă l-ai opri brusc și l-ai întreba cu ce este îmbrăcat, nu ar ști să răspundă decât după ce se uită în jos în încercarea de a-și aminti. Deși e foarte elegant, pare să se fi detașat complet de aceste detalii numite haine. Mâna băgată în haină și sacoul care iese de sub palton (o mică eroare, dacă mă întrebați pe mine), contribuie la aerul degajat. Adevărată sprezzatura!

În concluzie, după ce sper să fi lămurit acest termen oarecum ambiguu: învață să te simți relaxat în hainele pe care le porți. Restul (inclusiv sprezzatura) vine de la sine.

Te-ar putea interesa:

Lână merino

De ce ar trebui să porți lână vara

Deși pare paradoxal, lâna este un material potrivit și pentru hainele de vară. Desigur, nu…

Sacoul de la costum purtat ca sacou sport

Poți lua sacoul de la unul dintre costumele tale și să-l porți cu o pereche…

Costumul albastru

Văd tot mai mulți corporatiști care poartă costume albastre. Nu bleumarin, nu albastru închis, ci…

Lasă primul comentariu