Costumul, Garderoba

Șlițuri sacou

Am de gând să îmi fac un costum la comandă în curând. Dacă totul se concretizează, voi detalia pașii aici pe site. O să fie din banii mei, așa că voi fi, zic eu, extrem de obiectiv. Vom vedea…

Între timp, îmi amintesc că, acum câțiva ani, nu înțelegeam de ce ar avea cineva nevoie de haine pe comandă. Arăt relativ standard așa că toate hainele din comerț arată… relativ standard pe mine. Ce ai putea să personalizezi? Între timp s-au adunat atât de multe detalii, încât cred că o să-i povestesc o jumătate de oră neîntrerupt croitorului ce și cum vreau să arate. Și asta în condițiile în care costumul va fi cel mai probabil bleumarin, fără imprimeu.

Unul dintre detaliile importante este numărul de șlițuri. Număr care, dacă la început era neimportant, a ajuns să fie ori dublu, ori nu mai cumpăr sacoul.

Două șlițuri laterale

Sursă imagine: www.hackett.com

Sursă imagine: www.hackett.com

Un șliț central

Consider că șlițurile laterale avantajează orice conformație. Din păcate, statistica din magazine înclină serios balanța către sacourile cu un singur șliț central.

Sursă imagine: www.brooksbrothers.com

Să nu mă înțelegeți greșit: sacourile cu un singur șliț nu arată, de cele mai multe ori, rău. Dar opțiunea cu două șlițuri arată mult, mult mai bine. Plus că, dacă ai un fund proeminent (așa cum am eu), modul în care acel șliț central se desface pentru a prezenta dedesubturile nu mi se pare flatant. Și un ultim argument: am obiceiul de a sta cu mâinile în buzunar destul de des. Știu că nu e frumos, dar e ceva pe fond nervos – sufăr de complexul „Pavarotti”: nu știu ce să fac cu mâinile, așa că prefer să le bag în buzunare. Consider că un sacou cu un singur șliț nu arată fantastic în momentul în care mă apucă… gestul (adică atunci când bag mâinile în buzunar).

Fără șliț

Ultima opțiune: fără șliț. O uriașă problemă de care te vei lovi într-un magazin second hand este că multe sacouri nu au șliț. Cea mai mare parte din marfă este adusă din Germania și Austria. Locuitorii acestor țări au o pasiune pentru astfel de sacouri. Se pare că la ei gestul meu de a băga mâinile în buzunare este privit cu un ochi critic; pentru a evita acest lucru, au eliminat șlițurile. Mie, personal, mi se par urâte aceste sacouri. În plus, sunt restrictive și se șifonează mult mai repede (de vreme ce un astfel de sacou te constrânge să te așezi direct pe el când stai pe scaun).

Excepție: smokingul

Există o mare excepție pentru lipsa șlițului: smokingul. O ținută black-tie tradițională nu va avea șliț la haină. Între timp, varianta cu două șlițuri este de asemenea acceptată, însă nu vei greși niciodată alegând varianta clasică. Oricum, formalitatea unui eveniment black-tie nu permite excepții de la regula „fără mâini în buzunar”. Un smoking cu un singur șliț este o idee proastă.

Dacă tot vorbim de șlițuri, trebuie să știi că un sacou la două rânduri de nasturi are fie două șlițuri laterale, fie, mai rar, niciunul. Nu am văzut niciodată unul cu un singur șliț.

O ultimă idee: în principiu, nu poți adăuga șlițuri. Teoretic, dacă sacoul este suficient de larg și are suficient de multă rezervă de material la cusături, un croitor ar putea face să răsară șlituri acolo unde nu era nimic. Eu nu am întâlnit astfel de situații și nici nu ți-aș recomanda să încerci. În schimb, operațiunea inversă, de scoatere a șlițurilor este o treabă destul de ușoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *