Te-ar putea interesa:
Prima pagină / Garderoba / Costumul / Poziția nasturelui

Poziția nasturelui

Toată lumea va fi de acord că detaliile unei ținute sunt cele mai importante. Problema este că unii înțeleg prin detalii numărul de accesorii pe care le pot îndesa în fiecare orificiu al sacoului, numărul de culori pe care le pot combina, aglomerarea de imprimeuri. Aici nu sunt de acord. Permiteți-mi să îmi expun și punctul meu de vedere: sunt detalii și DETALII. Culorile, imprimeul, accesoriile, toate au importanța lor relativă, însă, ce contează cu adevărat la un costum nu se evaluează cu paleta cromatică lângă, ci cu centimetrul de croitorie. Un nasture mai sus sau mai jos cu 1 cm, umerii mai înguști sau mai lați cu jumătate de centimetru, sacoul, de cele mai multe ori, mai lung cu 2 – 3 cm și ținuta pare că face parte dintr-un alt film.

Sunt detalii cuantificabile în centimetri care, pe mine cel puțin, mă deranjează la hainele din comerț. Un detaliu este legat de subrațul mereu prea jos. Alt detaliu, dictat de moda actuală, se refera la dispunerea nasturilor frontali ai unui sacou. Cel mai bine este să exemplific cu două imagini:

IMG_6202

IMG_5889

Cele două sacouri au fost la un moment dat împreună în garderoba mea. Unul a plecat (vândut), unul a rămas. Cel care a fost vândut este primul. Ignorând culoarea și numărul de nasturi (2 versus 3), cele două sacouri, cred eu, arată cam la fel. În afară de un detaliu foarte important: înălțimea la care sunt dispuși nasturii. Cel de in (primul) are nasturele atât de sus încât mi s-a părut caraghios ori de câte ori l-am probat. Nu ți se pare că un nasture închis undeva în jurul taliei, ca în imaginea a doua, arată mult mai natural? Că „V”-ul alungit creează acel trapez răsturnat (umeri lați, talie îngustă) care avantajează orice bărbat?

Problema, cred eu, a pornit de la sacourile scurte care se vând în prezent. Deși propun sacouri ridicol de scurte, marii „designeri” mai au încă un oarecare simț al proporțiilor și realizează că nasturii dispuși prea aproape de marginea de jos a sacoului arată caraghios. Așa că i-au urcat. Sacouașele acestea trebuiesc evitate. Mai ales că multe dintre ele au acea formă detestabilă de cilindru (piept, talie cu aceeași circumferință) sau pară (îngust la piept, lăbărțat spre talie).

sacouCilindru
Sursa imaginii: http://www.brooksbrothers.com/
sacouPara
Sursa imaginii: http://www.brooksbrothers.com/

 

Vezi și

Un costum și o porție de sarmale

Nu există site sau revistă de stil masculin care să nu trateze, cel puțin o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *