Gentleman, Resurse de stil

Ghid pentru styleforum.net

Dacă ești pasionat de haine ca și mine, vei ajunge inevitabil la concluzia că, în România, acest subiect este insuficient tratat. Desigur, există câteva surse de informare, însă o mână de oameni nu e de ajuns pentru a acoperi un subiect atât de vast. Cel mai bun sfat este să începi să citești și în limba engleză. În definitiv, tot ce se face în România nu este decât o foarte, foarte mică părticică din curentul care a trezit această pasiune (a hainelor pentru bărbați) la nivel mondial. Și, cred cu tărie, ce vei citi în limba engleză acum, vei citi în limba română peste vreo 2 ani. Cam acesta este decalajul dintre noi și ei. Voi dezvolta altă dată această idee.

Una dintre cele mai bune surse de stil masculin pe care o poți găsi este styleforum.net. Cum îi spune și numele, este un forum, forum pe care sute de pasionați contribuie zilnic la discuții pe orice temă te-ar interesa (din domeniul vestimentar, desigur). Opinii argumentate exprimate pe un ton potolit (sunt mereu șocat de diferența dintre discuțiile de bun simț de pe site-urile de limbă engleză, indiferent de domeniu, și modul vulgar în care aleg unii dintre noi să contribuie la partea românească a internetului).

Forumul este împărțit în mai multe categorii, două fiind principale: Classic Menswear și Streetwear and Denim. Partea de streetwear nu prea mă interesează; am găsit în căutările mele câteva subiecte pornite în această secțiune și nu m-au impresionat niciodată. În schimb, secțiunea Classic Menswear este extraordinară. Cândva, când toată această gălăgie cu „layering”, „pată de culoare”, „exprimă-ți identitatea prin ținută” va trece, vom ajunge cu toții la aceeași concluzie: modul corect de a se îmbrăca pentru un bărbat pornește de la acest stil clasic definit de generațiile anterioare, stil căruia îi vom adăuga și noi o mică amprentă, fără a-l modifica substanțial.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, îți sugerez și câteva topicuri care m-au interesat în mod deosebit:

WAYWRN COMPOSITE – 20 THUMB MINIMUM

Waywrn este un acronim pentru „what are you wearing right now”. Există câteva topicuri separate cu acest subiect (ținutele de zi cu zi ale membrilor forumului). Ținutele cu minim 20 de aprecieri sunt trecute „pe curat” în acest topic. Eu l-am parcurs cap – coadă și îl consider o sursă ideală de „așa da” pentru oricine vrea să înțeleagă de ce croiala unui costum este atât de importantă. Ai să vezi și multe costume gri și bleumarin, fără „înflorituri”, care evidențiază purtătorul fără a abuza de culori, imprimeuri și accesorii.

THE ULTIMATE VASS (FOOTWEAR) PORN THREAD

Dacă nu știați, unii dintre cei mai buni pantofi din lume sunt făcuți în Ungaria. Acest topic aduce în discuție pantofii Vass. Parcurgeți-l pentru a vedea cum trebuie să arate niște pantofi de lux. Dacă sunteți dispus să cheltuiți câteva mii de lei pentru o pereche de pantofi (nu v-aș sfătui dacă sunteți pălmaș, ca și mine, într-o multinațională), decât să-i aruncați la gunoi cumpărând pantofii vreunui designer renumit de la noi, mai bine mergeți până la Budapesta, vizitați acest oraș superb și cumpărați o astfel de pereche de pantofi. Merită fiecare forint.

SUITSUPPLY NYC

SuitSupply o să aibă, cât de curând sper eu, un articol separat la mine pe site. Este un lanț de magazine cu haine pentru bărbați care, cred eu, sunt unici în modul în care au abordat afacerea: stofe de la cele mai renumite țesătorii (din Italia în mod special), costume croite în China și alte țări cu mână de lucru ieftină, dar cu un control al calității foarte riguros. Site-ul lor nu m-a impresionat în mod deosebit pentru că, dintr-un motiv care îmi scapă, preferă să aleagă sacouri cu talie scurtă pentru a îmbrăca manechine cu înălțime peste medie. Cred ca e un compromis pentru a atrage și gașca de băieței influențați de GQ; afacerile sunt afaceri și ei trăiesc din vânzări de haine așa că orice cumpărător este binevenit.
În topicul de pe styleforum, băieții au ales costume mult mai corect proporționate în raport cu conformația lor și fotografiile sunt cu adevărat impresionante. Este extraordinar că un costum cu un preț rezonabil (unele costume se vând chiar și cu 300 de euro), din stofă de calitate, poate veni atât de bine de la prima probă. Nu știu cum sunteți voi, dar decât să dau 600 de lei pe un costum „dubios” de la Apaca (aud tot felul de laude pentru această sursă de costume ieftine și „bune”), prefer să dau aproape 1500 de lei pe un costum care merită acești bani. În plus, bazându-mă pe ce văd în poze, un costum de-a gata de la SuitSupply are șanse enorme să vină mult mai bine decât unele costume „pe măsură”, mult mai scumpe, apărute pe la noi. Revin cu un articol după ce îmi fac temele și testez marfa lor.

BOOTS BOOTS BOOTS – FOR BOOT GUYS ONLY

Sunt multe topicuri despre încălțăminte, însă acesta, având drept subiect ghetele de calitate, m-a cucerit. Sunt un pasionat al ghetelor elegante purtate cu orice, de la costum la blugi, iar acest topic îmi oferă enorm de multă inspirație. Cele mai multe exemple sunt mult peste bugetul meu dar, cine știe, poate într-o zi…

THE OFFICIAL THRIFT/DISCOUNT STORE BRAGGING THREAD

Îmi plac hainele cu istoric și mă fascinează ce lucruri pot fi găsite într-un colț de second hand. Desigur, second hand-urile lor nu sunt ca ale noastre, așa că nu te aștepta să găsești și în România marfă la fel de bună în magazinele de profil.

Sunt multe alte discuții interesante ce tratează aproape orice subiect referitor la vestimentația masculină. Sunt atât de atașat de styleforum încât, atunci când vreau să cumpăr ceva puțin atipic pentru garderoba mea, mă decid doar după ce îi consult pe „băieții mei” (adică folosesc repede funcția de căutare de pe forum pentru subiectul respectiv). De nenumărate ori am cumpărat cu încredere sau, dimpotrivă, am renunțat la articolul respectiv doar pentru că opiniile de pe styleforum m-au convins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *