Ochelari de soare cu dioptrii

Te poți apăra de lumina puternică a soarelui și, în același timp, să corectezi eventualele probleme de vedere. Sunt patru metode prin care poți face asta:

1. Lentile de contact și ochelari de soare

Am vorbit despre avantajele și dezavantajele lentilelor de contact aici. Precizam atunci că unul dintre avantaje este că poți purta o pereche de ochelari de soare, un avantaj important mai ales la volan.

Între timp am renunțat la purtarea lentilelor de contact. Le recomand în continuare oricui; problema mea a pornit de la costul pe care îl implică o pereche de lentile pentru un defect de vedere mai puțin comun: eu am hipermetropie și astigmatism, cu un astigmatism mai pronunțat la unul dintre ochi. Această combinație dublează costul lentilelor de contact. Plăteam aproximativ 375 de lei pentru 3 perechi de lentile (pe care le purtam aproximativ 3 luni). La un moment dat nu am mai putut justifica acest cost și am renunțat.

Dacă defectul tău de vedere nu este atât de pronunțat sau dacă nu te deranjează să cheltuiești o astfel de sumă, îți recomand această soluție.

2. Ochelari de vedere cu lentile de soare atașabile

Lentilele de soare se atașează peste ochelarii de vedere cu magnet sau cu clipsuri. Problema acestei variante este că e dificil să găsești o formă care să arate bine atât ca ochelari de vedere, cât și ca ochelari de soare.

Exemplele de mai jos mi se par foarte reușite:

Sursa imaginii: pinterest; James Dean

Sursa imaginii: persol.com

Sursa imaginii: bartonperreira.com

Sursa imaginii; marcă Oliver Peoples

Aspectul retro îi scoate cu siguranță în evidență. Îmi plac foarte mult exemplele de mai sus, însă ochelarii simpli, de vedere, sunt puțin cam extravaganți pentru mine (deși de foarte mult bun gust). Observ destul de des astfel de ochelari la Pitti Uomo; printre puținele propuneri bune pe care le-am reținut din tot acel circ.

Din păcate, cele mai multe modele de ochelari cu lentile de soare atașabile pe care le-am văzut „pe viu” sunt urâte.  O astfel de pereche nu mi se pare atrăgătoare:

Sursa imaginii

Exemplul de mai sus nu arată bine nici ca ochelari de vedere și nici ca ochelari de soare.

3. Ochelari cu lentile heliomate

Acest tip de lentilă blochează o parte mai mare sau mai mică din lumina ambientală, în funcție de intensitatea acesteia. Au însă, pentru mine, un dezavantaj major: transformă orice persoană într-un bătrânel / bătrânică de treabă. Aceasta este o părere subiectivă; dacă ție îți plac, alege această variantă, maică!

4. Ochelarii de soare cu dioptrii

Faptul că am renunțat la lentilele de contact mi-a luat o parte din plăcerea de a conduce, în special vara, în drum spre mare. Eu mă descurc binișor și fără ochelari însă, după o oră, devine obositor. Am căutat o alternativă și, acum ceva timp, mi-am făcut o pereche de ochelari de soare cu dioptrii. Perechea de mai jos, mai exact:

Am ales o ramă de plastic. Am deja o pereche tip aviator (de soare, fără corecție vedere) cu ramă de metal, însă am fost atras mereu de ochelarii de soare cu rame de plastic, în special cei maro tip tortoise (pe site-urile de specialitate din străinătate acest tip de culoare se numește havana).

Am ales lentile marca Hoya. Am găsit destul de puține informații despre acest subiect astfel că am ales așa cum fac mereu când sunt în impas: undeva la mijloc, nici prea scump, nici prea ieftin. Cea mai scumpă variantă pe care am găsit-o este cea oferită de Essilor. Cunoșteam marca Hoya datorită filtrelor foto pe care le produc și poate că asta a înclinat un pic balanța în favoarea lor. Încă nu am purtat ochelarii destul de mult ca să văd cum se comportă în timp; nu considera marca aceasta ca pe o recomandare. Am precizat doar alegerea mea.

Ce nu îmi place la ei:

Prețul: am plătit aproximativ 670 de lei pe lentile (din fericire, am mai economisit la rame: le-am luat dintr-un second hand cu 25 lei). O parte din preț este dată de defectul meu de vedere mai special. O altă parte este faptul că am ales un grad puțin mai ridicat de tratament antireflex (nu am termen de comparație ca să știu dacă a meritat). O altă parte a prețului este polarizarea (nu concep ochelari de soare fără polarizare). O variantă și mai scumpă ce mi-a fost propusă era a celor de la Essilor (mult peste 800 de lei). Cea mai ieftină era undeva pe la 500 de lei (lentile Rhein, care înțeleg că se produc și în România). Dacă nu ai un defect pronunțat de vedere (astigmatism), cred că poți găsi și oferte mai bune. Însă te vor costa oricum cât o pereche de ochelari de la o marcă foarte bună.

O altă problemă cu acest tip de ochelari este schimbarea dioptriilor: dacă îți modifici des rețeta de ochelari e mai bine să alegi o altă opțiune.

Ce îmi place la ei:

O pereche de ochelari de soare trebuie să fie, în opinia mea, mai mari decât ce ai purta în mod obișnuit ca rame de ochelari de vedere. Ochelarii de soare mici îmi par, de cele mai multe ori, lipsiți de gust. Ei bine, faptul că vezi foarte bine, ești apărat de soare și că ai un câmp vizual mult extins (datorat lentilelor mari) e o adevărată plăcere, la condus și nu numai.

Am optat pentru o pereche cu polarizare și tratament antireflex. Am găsit câteva opinii cum că polarizarea este eficientă doar pe apă sau pe zăpadă; nu e așa: și asfaltul este una dintre cauzele acelei lumini deranjante ce poate fi diminuată prin purtarea acestui tip de lentile. Iar antireflexul ajută printr-un contrast mai mare al imaginii. Imaginea este mult mai clară decât cea oferită de vechii mei ochelari de soare (marca Polaroid).

Sfat: ca să știi dacă o pereche de ochelari este sau nu polarizată poți privi (cu ochelarii la ochi) telefonul tău mobil sau, și mai bine, monitorul unui calculator. De obicei pe verticală imaginea va fi mai luminoasă decât pe orizontală. Acest lucru nu se petrece și la ochelarii de plastic, nepolarizați.

Culorile disponibile sunt, de cele mai multe ori, maro, gri și verde gri. Lentilele Hoya pe care mi le-am cumpărat erau trecute în catalog drept „american grey”. Am avut câteva dubii dacă vor avea o tentă de verde sau nu (în catalog așa păreau). Rezultatul mi se pare foarte bun (îmi place combinația dintre culoarea maro a ramelor cu verdele lentilelor).

Culoarea maro este cea mai transparentă dintre ele. Gri-ul (inclusiv cel verzui) este un pic mai opac. Am preferat să fie un pic mai închiși la culoare (ascund mai bine ochii).

Lentilele se pot monta pe majoritatea ramelor, însă e bine să verifici înainte la cabinetul de optică; pe unele rame pot fi probleme. Ramele pe care le-am ales eu proveneau de la o pereche de ochelari de vedere, așa ca nu am avut probleme.

Dacă ești dispus să investești o sumă mai mare de bani într-o astfel de pereche de ochelari de soare, îți recomand cu toată căldura.

Te-ar putea interesa:

Lână merino

De ce ar trebui să porți lână vara

Deși pare paradoxal, lâna este un material potrivit și pentru hainele de vară. Desigur, nu…

Sacoul de la costum purtat ca sacou sport

Poți lua sacoul de la unul dintre costumele tale și să-l porți cu o pereche…

Costumul albastru

Văd tot mai mulți corporatiști care poartă costume albastre. Nu bleumarin, nu albastru închis, ci…

Lasă primul comentariu

Ce este RFID?
În acest moment, aproape toate cardurile bancare au funcția RFID (prescurtarea de la radio frequency identification).

Această tehnologie este cea care permite plățile contactless.

Cardul conține un chip RFID care transmite constant, pe distanțe foarte scurte, informațiile personale necesare finalizării tranzacțiilor la un terminal POS.

Cu toate că funcția este extrem de utilă în facilitarea plăților, există teama că această tehnologie ne poate expune unor riscuri suplimentare: că persoane rău intenționate pot accesa aceste informații cu un dispozitiv extern.

Deși un astfel de furt este puțin probabil, un portofel cu funcția de blocare RFID ne poate oferi o siguranță suplimentară. Buzunarele portofelului sunt căptușite cu un material special care blochează transmiterea acestor informații.