Când vorbim de modul în care sunt produse hainele pe care le purtăm, putem distinge trei categorii:
Produse luate direct de pe raftul magazinului
Se mai numesc și Off The Rack (OTR) sau Ready To Wear (RTW). Începând de prin anii ’50, aceasta este varianta cea mai întâlnită în ceea ce privește producția de haine. Are avantajul disponibilității imediate (cu puțin noroc sau cu pretenții foarte scăzute, poți cumpăra un costum nou în cel mult o oră) și al prețului redus obținut prin producția de serie.
Haine pe măsură (made to measure)
Producătorul propune o colecție din care poți alege. Hainele vor fi produse ținând cont de ajustările impuse de conformația ta. În plus, în funcție de producător, ai la dispoziție o serie de detalii pe care le poți modifica (stofă, căptușeală, nasturi etc). Avantajul este că haina, în general, ne vine mai bine decât ce găsim direct în magazine.
Haine personalizate (bespoke)
Hainele bespoke sunt create de la zero direct pe calapodul clientului. Opțiunile nu sunt restricționate decât de imaginația clientului și de talentul croitorului. Dezavantaje: prețul mare și timpul de așteptare (câteva luni).
Avantaje si dezavantaje
Made to measure este o soluție de mijloc: ai avantajul de a primi haina într-un timp rezonabil (de obicei câteva săptămâni), haină care, teoretic, îți va veni mai bine decât ce găsești în comerț. Iar prețul este net inferior unui costum bespoke.
Bărbați cu o construcție dificilă
O altă categorie care poate beneficia de pe urma unui costum pe măsură este cea a bărbaților cu o construcție dificilă: foarte înalt și slab sau cu musculatură mult peste medie ș.a.
Spuneam mai sus că haina îți va veni mai bine decât una de pe raft, cel puțin la nivel teoretic. Acel “teoretic” ia în considerare câțiva factori: în primul rând, măsurătorile pentru un costum made to measure sunt luate de către un vânzător. Oricât de priceput ar fi acel vânzător tot nu va putea ajunge la atenția pentru detalii a unui croitor talentat. Mai mult: made to measure, cu foarte puține excepții, ține cont de un set limitat de măsurători: lățime umeri, circumferință piept, talie etc. E ușor să replicăm pe baza măsurătorilor un cilindru, dar atunci când trebuie să ții cont de curbura spatelui, de orientarea umerilor spre față sau spre spate și de multe alte detalii, totul devine extrem de dificil. Chiar dacă, să spunem, măsurătorile ar fi făcute sub îndrumarea unui croitor atent la detalii, e foarte greu să comunici fabricii date despre postura unui om și să transpui totul în stofă. Doi oameni pot avea aceleași dimensiuni, dar poziția puțin aplecată spre față sau spre spate cere un croi diferit între cele două costume. Știu, e doar un detaliu cu o importanță relativă, dar 10 astfel de detalii ignorate pot face o diferență notabilă la final.
Clientul
O altă problemă la made to measure este clientul. Mai ales cei aflați la prima comandă (dar nu numai) se pierd în toate opțiunile disponibile și aleg câte puțin din toate. Iar vânzătorii, în loc să pondereze acest elan, îi încurajează. Astfel apar culori puternice, imprimeuri prea îndrăznețe, nasturi și butoniere contrastante, toate într-un singur costum. Un astfel de costum va ajunge, de cele mai multe ori, să stea mai mult în dulap decât să fie purtat. Dacă mi-aș face un costum pe comandă, principala motivație ar fi de a obține acele mici detalii legate de formă, detalii pe care mi-e aproape imposibil să le găsesc în comerț (subraț mai sus, revere un pic mai late etc). Toate astea într-o culoare neutră, de bun gust.
Lipsa informării
O altă problemă pornită de la cumpărător este lipsa informării. Există un mit urban cum că un costum made to measure va arăta automat mai bine decât orice găsești pe raftul magazinelor. Ceea ce e complet fals: dacă nu știi ce să comunici, e foarte posibil ca rezultatul final să nu fie așa cum îți dorești. În plus, producătorii au de multe ori obiceiul de a se alinia la modă. Moda actuală propune costume scurte și strâmte (nu tinerești, ci feminin de scurte și nu slim fit, ci de-a dreptul restrictive). Aceste costume vor fi demodate înainte să cedeze stofa. Tu poți cere orice modificare atât timp cât știi ce să ceri. Dacă nu ai habar, fie vei fi protejat de sfânta ignoranță, fie vei fi nemulțumit de rezultatul final.
De ce optezi pentru made to measure
Ultima problemă este legată tot de cumpărător: motivele pentru care optează pentru varianta made to measure țin mai degrabă de impuls și comoditate. De multe ori, ceea ce dorești de la un costum se poate obține prin ajustarea unuia cumpărat din comerț. E foarte probabil ca, la final, costul total (prețul din magazin și ajustarea la croitor) să fie sub oferta pentru un costum pe măsură. În plus, ai parte de mai puține surprize neplăcute: dacă te informezi, vei ști ce se poate modifica la croitor și ce nu, evitând produsele din comerț care nu au posibilitatea ajustării eventualelor neconcordanțe. Dacă un costum made to measure vine la prima probă prea scurt, e greu de crezut că, odată lungit, nu va arăta ciudat (prin lungire sau scurtare se pot strica proporțiile unui sacou, lăsând, de exemplu, prea mult sau prea puțin spațiu între buzunare și partea de jos).
Studiu de caz
Urmăresc acest blog de aproximativ doi ani. Foarte rar sunt de acord cu ceea ce propune; reușește să bifeze tot ceea ce îmi displace la moda actuală: costume strâmte și scurte, double monks purtați cu o cataramă desfăcută, imprimeuri și culori prea puternice, combinații stupide de genul costumelor cu tricou sau hanorac (aici apare chiar cu un maiou pe sub sacou). Totuși, o curiozitate bolnăvicioasă mă face să urmăresc și aceste surse negative de inspirație. Nu îți recomand blogul decât pentru un “așa nu” făcut ca la carte. Extrag chiar eu un astfel de exemplu negativ ce se potrivește discuției de astăzi. Acel costum (care este pe măsură) bifează multe elemente ce nu își au rostul: imprimeu vulgar, nasturi metalici argintii la costum gri, revere pe care nu le înțeleg (o struțo-cămilă între revere deschise și închise), iar nasturele de sus îi taie pieptul; în plus e scurt și strâmt.
Un detaliu important însă: scriam aici că o haină de calitate are întotdeauna o continuitate a imprimeului la buzunare, mâneci etc. Regula se aplică mereu, iar nerespectarea ei este cu atât mai evidentă și mai neplăcută cu cât imprimeul este mai îndrăzneț.
Pe lângă toate opțiunile nefericite (care pot fi imputabile preferințelor clientului), o astfel de îmbinare mânecă – sacou la un costum, mai ales la unul cu pretenții “pe măsură”, este semn de cusătură făcută în grabă și fără interes.
Acea îmbinare nefericită e la vedere; imaginează-ți că pot fi și alte defecte ascunse pe care le vei descoperi în timp (când, de exemplu, se va desprinde întăritura costumului după câteva spălări, iar sacoul își va pierde forma).
De aceea, nu trebuie să mergi la “made to measure” ca la pomul lăudat. Păstrează-ți simțul critic; vei avea nevoie de el.
Revenind la partea frumoasă a costumelor pe măsură: mi-aș cumpăra un costum made to measure? Desigur; mi-am pierdut speranța că voi găsi în comerț un costum care să respecte toate micile detalii pe care mi le doresc (ce țin strict de formă). Știu sigur că un croitor priceput l-ar putea crea, dar nu sunt încă dispus să plătesc atât cât face (adică mult). Made to measure este o soluție foarte bună în acest caz.