Costumul, Garderoba

Suitsupply

Nu am cumpărat niciodată de la Suitsupply. Mi-au trecut câteva cămăși de la ei prin mână (bune, dar fără să mă impresioneze cu nimic), două cravate (mediocre) și câteva costume (despre care o să vorbesc mai jos). Am fost și în magazinul lor din Milano și, dintr-un motiv pe care îl voi detalia mai jos, am ieșit cu mâna goală. Și totuși, dacă ar fi să indic cea mai potrivită sursă pentru a-ți cumpăra un costum de calitate la un preț rezonabil, ei sunt primii pe care îi recomand.

Notă: acest articol nu este plătit. Mai am foarte mult de muncă până când o să-și facă Suitsupply reclamă pe gent.ro și, până atunci, scriu cu drag pe gratis despre ei. De altfel, cum am precizat și mai sus și din motive pe care le voi detalia în articol, nu am cumpărat nimic de la ei și nici nu sper să pot cumpăra în viitorul apropiat.

Am descoperit această marcă citind styleforum. Dacă aș fi descoperit-o direct de pe site-ul lor cred ca nu aș fi fost impresionat. La momentul respectiv, 70% din marfa lor era gândită pentru tinerii „păuni” pasionați de Pitti Uomo: multe costume cu imprimeuri prea îndrăznețe, culori puternice, combinațiile de pe site erau uneori stupide, și totul, dar absolut totul, era mult prea scurt și strâmt. Între timp site-ul și oferta lor a evoluat enorm, deși modelele de pe site poartă, în continuare, costume un pic prea scurte.

Dar să revenim la momentul t0, cel în care eu am descoperit Suitsupply: băieții de pe styleforum, mereu dornici de experimente, au cumpărat costume din partea „însorită” a Suitsupply, au avut grijă să fie pe mărimea lor și au pus de un thread pe care l-am menționat și eu în acest articol. Și astfel mi s-a dezvăluit frumusețea Suitsupply: costumul de 300 de euro (299 de euro mai exact, la data la care scriu acest articol) de o calitate foarte bună și care arată, dacă știi să-l alegi, excelent. Mă hazardez să spun că mulți dintre cei care dau peste 2000 de lei pe costume din România (chiar made to measure, dacă asta vă e „pohta”) ar arăta mult mai bine într-un costum de până în 1500 de lei luat de la Suitsupply.

Cum trebuie și cum nu trebuie să alegi un costum de la ei (și nu numai). Iată, de exemplu, un costum așa cum este prezentat pe site:

Sursa: Suitsupply

Costumul este evident prea scurt, iar în jurul nasturelui care se închide se prefigurează un „X”, semn că e și prea strâmt (lucru evident și din spațiul dintre nasture și curea unde se vede cravata / cămașa). Dacă nu știi cum să alegi un costum și ai încredere în „expertiza” vânzătorilor, vei ajunge ca băiatul de care am vorbit în acest articol. Iată cum poartă el același costum:

Sursa imaginii: mensstylepro.com

Sacoul este prea scurt, X”-ul este acolo (plus numeroase dungi orizontale pe mânecă) și, în plus față de modelul Suitsupply, umerii sacoului nu îl avantajează deloc (acea adâncitură din partea superioară a mânecii este foarte greu de corectat; cauza este, adesea, unghiul accentuat al liniei umerilor, situație întâlnită frecvent la sportivi).

Voi detalia într-un articol viitor principalele greșeli în ceea ce privește forma sacoului împreună cu sfaturi despre cum pot fi corectate (acolo unde este cazul).

Un exemplu pozitiv, pornind de la un alt costum. Suitsupply îl prezintă așa:

Sursa: Suitsupply

Scurt și strâmt; același costum purtat de cineva care știe cum să aleagă:

Sursa: centralcalisosa.tumblr.com

Apropo de exemplul de mai sus: cel care apare în fotografie (postează destul de des pe styleforum sub pseudonimul chocsosa) are 205 cm înălțime, ceea ce eu aș considera ca fiind o problemă majoră în a găsi haine direct de pe raftul magazinelor.

Asta a fost partea lor bună; partea rea, și motivul pentru care eu nu cumpăr de la ei: pantalonii sunt prea strâmți. Eu port mărimea 48 la sacou (care îmi vine bine la piept, rezonabil la umeri și mereu trebuie strâmtat în talie și pe mânecă). Pantalonii numărul 48 uneori mă încap, alteori nu. Acolo unde am posibilitatea, cumpăr mărimea 50 și îi strâmtez în talie. Ei bine, echivalentul mărimii 48 la sacou de la Suitsupply îmi vine aproape perfect (mai puțin lungimea mânecilor: prea lungi). În schimb, echivalentul mărimii 48 la pantaloni este exagerat de strâmt pentru mine (rețineți, vă rog, că eu sunt un caz special). Unii dintre userii de pe styleforum s-au plâns în repetate rânduri de acest aspect. Eu, știindu-mă cu musca pe căciulă, am evitat să comand direct de pe site (poți returna gratuit) și am preferat să vizitez cel mai apropiat magazin: cel din Milano.

Vizita în magazin

Într-o zi friguroasă de februarie, cu bilete luate din timp cu 200 de lei dus – întors pentru două persoane (găsisem și mai ieftin în timpul săptămânii pe Wizzair, dar am preferat să merg în weekend) am ajuns în monotonul și aglomeratul Milano (iubesc Italia, dar, din păcate, Milano este prea puțin italian pentru gusturile mele). După ce am vizitat o parte din oraș, am ajuns și la magazin. Realitatea de pe teren mi-a confirmat o parte din temele făcute on-line:

  • Dimensiunile specificate pe site nu sunt un indicator foarte precis. Trebuie mereu să alegi o mărime mai mare decât ar rezulta din măsurătorile lor. Am determinat, pe baza tabelului de dimensiuni că, la majoritatea costumelor aș arăta perfect în mărimea 94L. În magazin abia am putut închide nasturele unui astfel de sacou. Sacoul mărimea 98L îmi venea perfect, mai puțin mânecile prea lungi.
  • Pantalonii sunt croiți slim. Dacă nu ai probleme (ca mine) și nu ai simțit niciodată nevoia de a lua pantalonii cu un număr mai mare, atunci ai șanse să îți vină foarte bine din prima. Din păcate nu vând sacoul și pantalonii separat decât la foarte puține costume. Sper ca, pe viitor, să extindă această ofertă; abia atunci voi cumpăra și eu de la ei.
  • Cămășile sunt bune, dar am găsit oferte mult mai bune. Cravatele sunt banale, iar pantofii, cu foarte puține excepții, sunt mediocri.
  • Paltoanele sunt un alt domeniu unde poți avea surprize extrem de plăcute. Costumele și paltoanele de aproximativ 300 de euro sunt punctul lor forte.
  • Dacă ai de gând să cumperi din gama lor scumpă (costume de 600 de euro, de exemplu), trebuie să știi că sunt bune, dar, la această categorie de preț, apar multe alte oportunități din partea altor mărci.
  • Vânzătorii, cel puțin cei din Milano (deși înțeleg că și cei din alte magazine), sunt la fel de (in)utili ca oricare alți vânzători de haine. Dacă îi asculți, vei fi numai bun de Pitti Uomo atunci când ieși din magazin (adică vei purta haine scurte, strâmte și ridicol de împopoțonate). Sfat: eu mă tratez de ceva vreme de jena de a proba fără să cumpăr nimic. Fă un efort și ignoră acest sentiment păgubos. Dacă tot ești acolo, probează tot ce îți dorești; nu se știe: poate ai norocul ca un anumit stil de costum și o anumită măsură să îți vină bine și, pe viitor, să poți comanda direct de pe site, scăpând de cumpărăturile din magazine.
  • Nu sunt reduceri în februarie sau la sfârșitul verii. De fapt, reducerile sunt extrem de rare la SuitSupply, valabile doar pe site și, de cele mai multe ori, valabile doar pentru cumpărătorii din Statele Unite sau din vestul Europei.
  • Dacă ești înalt, ia în considerare o mărime L – long, nu R – regular. Chiar și așa, la 1,90 m, mărimea 98L îmi este bună, dar aș fi preferat să fi avut 1 cm în plus.
  • Stofele folosite sunt de foarte bună calitate și sunt plăcute la atingere. De altfel, specifică și pe site furnizorul fiecărei stofe, ceea ce este o raritate în acest domeniu.
  • Că tot vorbeam de nunți – smoking-ul lor negru e posibil să fie o ofertă de neegalat:

Sursa: Suitsupply

Același smoking cu mărimea potrivită celui care îl poartă:

Sursa: fromsqualortoballer.com

Oferta de costume

Oferta de costume se împarte în două game: classic și contemporary (separat mai există secțiunea evening).

  • Costumele din gama classic sunt cele pe care le prefer. Așa cum spune și numele, aceste costume sunt mai aproape de croiul tradițional în materie de costume bărbătești. Sunt, în special, nuanțe de gri și albastru și imprimeuri subtile. Eu am probat modelele Lazio, Napoli și Sienna (îmi doream un costum bleumarin, cu revere deschise și buzunare cu clapă). Dintre cele trei, sacoul de la Sienna a fost, de departe, cel care mi s-a potrivit cel mai bine (mă refer strict la sacou; la pantaloni povestea a fost cu final nefericit). Eu te sfătuiesc să probezi cât mai multe modele pentru că o mică variație în modul cum se așează la umeri, piept, talie, mânecă poate însemna o linie complet diferită a costumului.
  1. Gama contemporary este un pic mai îndrăzneață, deși cuprinde numeroase costume în aceleași tonuri, de bun gust, de gri și albastru. Ce nu îmi place la această gamă este că sacourile sunt un pic mai scurte decât cele classic (pe care oricum mi le-aș fi dorit mai lungi), ceea ce mă dezavantajează la înălțimea mea. Asta nu înseamnă că tu trebuie să le eviți. Însă gama contemporary mai are un neajuns peste care eu nu pot să trec: nasturele care se închide este mult mai sus decât mi-ar plăcea (în prima fotografie din acest articol port un sacou Suitsupply din gama contemporary); moda actuală dictează acest detaliu cu care eu nu mă pot împăca. Ideal, acel nasture trebuie să fie cât mai aproape de partea cea mai îngustă a taliei.

Alte câteva exemple pozitive culese de pe styleforum:

Sumarizând: avem o marcă internațională care produce costume la un preț competitiv chiar și pentru România (300 de euro), costume construite foarte bine, din stofe de calitate, cu o mulțime de recenzii on-line (într-o proporție covârșitoare pozitive), cu returnare gratuită, cu o ofertă suficient de bogată încât să acopere multe gusturi și cu cel mai apropiat magazin extrem de accesibil românilor. Merită o încercare.

Pe același subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *